Με ειρηνικό τρόπο εκκενώθηκε τελικά το κτίριο της Νομικής Σχολής από τους μετανάστες απεργούς πείνας. Μετεγκαταστάθηκαν σε κτίριο επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου μετακινήθηκαν τα ξημερώματα, συντεταγμένα και σε πορεία, μαζί με ομάδες ατόμων που τους συμπαραστέκονται.
Με ειρηνικό τρόπο εκκενώθηκε τελικά το κτίριο της Νομικής Σχολής από τους μετανάστες απεργούς πείνας. Μετεγκαταστάθηκαν σε κτίριο επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου μετακινήθηκαν τα ξημερώματα, συντεταγμένα και σε πορεία, μαζί με ομάδες ατόμων που τους συμπαραστέκονται. Πρόκειται για το κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές αρχές.
Προηγήθηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εισαγγελέων και των μελών της επιτροπής αλληλεγγύης και των εκπροσώπων των μεταναστών, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει ειρηνική λύση και να μην εκκενωθεί βίαια το κτίριο.
Από την πλευρά των μεταναστών φαίνεται πως εζητείτο να αρθούν οι όροι της μεσολαβητικής πρότασης των πρυτανικών αρχών που τους έκαναν αρχικά να την απορρίψουν, δηλαδή να μην φρουρείται το κτίριο από την αστυνομία, να επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης και να μην καταγραφούν τα ονόματα των μεταναστών που θα διαμείνουν σε αυτό.
Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων, καθώς και ο Αλέκος Αλαβάνος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Μιλώντας στο ΜEGA, ο κ. Δρίτσας είχε μεταφέρει ότι από τους μετανάστες "υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, αλλά και προβληματισμός και επιφύλαξη".
"Διαρκώς γίνονται διαπραγματεύσεις, αναζητούν και οι εισαγγελείς και οι μετανάστες μια λύση ικανή ώστε να δοθεί συνέχεια στην απεργία πείνας με όρους πραγματικής κάλυψης… Η μέχρι τώρα πρόταση που είχε γίνει δεν κάλυπτε τη δυνατότητα συνέχισης της απεργίας πείνας" ανέφερε ο κ. Δρίτσας.
Από τις 5 το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη και έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Χρήστο Παπουτσή και τον θάλαμο επιχειρήσεων, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Νταβός.
Ο υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Κατά πληροφορίες, οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαρήγα ζήτησαν να μην υπάρξει χρήση βίας. Μάλιστα, η γ.γ. του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη γι' αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επιδίωξε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων των μεταναστών, τους οποίους κάλεσε να συμβάλουν στην ομαλή και ειρηνική αποχώρηση των καταληψιών της Νομικής, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν σχετίζεται με τους υπόλοιπους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Το χρονικό των διαβουλεύσεων
Οι δραματικές διαβουλεύσεις είχαν αρχίσει από το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τελεσίγραφο της Άννας Διαμαντοπούλου προς τις πρυτανικές αρχές, που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της, ότι αν αρνηθούν οι μετανάστες να φύγουν από τη Νομική, τότε θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος. "Δεν υπάρχουν περιθώρια να παρατείνεται αυτή η κατάσταση, ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν μας" είπε η υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις.
Οι αρχές του Πανεπιστημίου ξεκίνησαν επαφές και με τη συνεργασία τεσσάρων Μη Κυβερνητικών οργανώσεων, του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής της Εκκλησίας βρέθηκε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.
Ακολούθησε νέος μαραθώνιος διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των μεταναστών, που κατ' αρχήν δέχθηκαν την πρόταση της πρυτανείας. Φαίνεται όμως πως στη γενική συνέλευση που έγινε αμέσως μετά υπήρξαν διαφωνίες, με κάποιους να προβάλλουν τα επιχειρήματα πως εάν οι μετανάστες φύγουν από τη Νομική δεν εγγυάται κανείς την ασφάλειά τους το επόμενο χρονικό διάστημα και πως θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για νομιμοποίηση.
Οι αρχές του Πανεπιστημίου έθεσαν σε ετοιμότητα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν οι μετανάστες στο κτίριο που υποδείχθηκε, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής εγγυήθηκε προσωπικά την ασφαλή μετεγκατάσταση των μεταναστών. "Οι αστυνομικές αρχές -είπε- δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τη διαφύλαξη της ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών στο χώρο που προτάθηκε. Και βεβαίως, να τους διαφυλάξουν με κάθε τρόπο από τις οποιεσδήποτε επιθέσεις που μπορεί να δεχτούν από άλλους ανθρώπους οι οποίοι και εκείνοι επιλέγουν βίαιες αντιδράσεις".
Τελικά, όμως, οι μετανάστες και τα μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων είπαν το απόγευμα "όχι" στην προτεινόμενη λύση σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους: "Εμείς οι μετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας".
Μετά την αρνητική θέση που διατύπωσαν οι μετανάστες, οι πρυτανικές αρχές διαβίβασαν αίτημα για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου προς την εισαγγελία και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στη Νομική Σχολή δύο εισαγγελείς, συνοδεία αστυνομικών οργάνων, οι οποίοι άρχισαν να συνομιλούν με τους εκπροσώπους των μεταναστών και των Οργανώσεων που τους στηρίζουν.
Στην περιοχή από νωρίς το απόγευμα αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας -διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ- και οι οδοί Σόλωνος, Σίνα και Ασκληπειού που περικλείουν το κτίριο αποκλείστηκαν.
Ο Γιώργος Πεταλωτής είχε ξεκαθαρίσει και πάλι το μεσημέρι από το press room ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσει τους παράνομους μετανάστες, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης των μεταναστών για μικροπολιτικούς λόγους.
Ακόμη και στελέχη του Συνασπισμού προέτρεπαν τους μετανάστες να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους προσφερόταν και να δεχθούν την πρόταση των πρυτανικών αρχών για μετεγκατάσταση, ενώ όταν έγινε γνωστή η άρνηση των μεταναστών να εγκαταλείψουν το κτίριο, ο Συνασπισμός επέκρινε την απόφασή τους λέγοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίστας δήλωσε ότι "με την αξιοποίηση της πρότασης που έχει διαμορφωθεί οι εκατοντάδες μετανάστες απεργοί πείνας θα έχουν πετύχει μια πρώτη νίκη από κάθε άποψη και κυρίως ηθική μέσα από την ανάδειξη του ζητήματος τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς".
Την ίδια ώρα, ο Θανάσης Νάκος από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι "παρακολουθεί αμήχανη τον διασυρμό του κράτους". "Ασχολούνται με το τεράστιο θέμα, που ανέκυψε με τους λαθρομετανάστες στη Νομική, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, εκτός από την ίδια την κυβέρνηση. Γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι απλά η ίδια είναι ανήμπορη" σημείωνε ο βουλευτής, υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη.
Από το "Ραδιόφωνο 9", ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε κατηγορηματικά ότι ηταν λάθος η εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι μπορεί για να απεμπλακεί η κατάσταση. "Είμαι βέβαιος ότι θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μην φορτώνεται αδίκως το κόμμα μας και η Κ.Ο. ενέργειες που, παρά τις καλές τους προθέσεις, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχείρησαν να λύσουν".
Στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου ο πρύτανης
Το πρωί έγινε τελικά και η συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συνοδευόταν από τον νομικό του σύμβουλο.
Ο κ. Πελεγρίνης απέδωσε σε παρανόηση το ότι δεν ανταποκρίθηκε την Τετάρτη στο κάλεσμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Νομική και εξέφρασε την αγωνία του να βρεθεί μια λύση, αλλά με ειρηνικό τρόπο.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας έθεσε τον πρύτανη και τις αρχές προ των ευθυνών τους όπως ορίζει ο νόμος, τον ενημέρωσε για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε την Τετάρτη καθώς και για το φάσμα των αδικημάτων τα οποία ερευνώνται, μεταξύ των οποίων και αυτό της παράβασης καθήκοντος.
Η εξέταση μαρτύρων έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται εντός των ημερών να κληθούν να καταθέσουν και οι πρώτοι ύποπτοι, που δεν αποκλείεται να είναι και πρόσωπα μέσα από το πρυτανικό συμβούλιο.