Μόνο επιμήκυνση συζητά η Ελλάδα δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου με μπαράζ συνεντεύξεων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. "Ιδέα που θα είχε αξία να συζητηθεί" η επαναγορά ομολόγων, λέει ο Παπακωνσταντίνου. Πρώτα ενίσχυση οικονομικής διακυβέρνησης, μετά ευρωομόλογο δηλώνουν Τρισέ και Λαγκάρντ.
Προς όλες τις κατευθύνσεις και παραχωρώντας σειρά συνεντεύξεων, ο Γιώργος Παπανδρέου, έστειλε μήνα πως δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει λάβει εκείνα τα μέτρα που θα φέρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και πως το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα, ενώ πρόσθεσε: "Δεν συζητείται η αναδιάρθρωση, αλλά η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, που χορήγησαν από κοινού η ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική. Νομίζω ότι και οι αγορές θα την αποδέχονταν θετικά, διότι αν παρατηρήσετε την πορεία του χρέους για τα επόμενα πέντε, έξι, επτά χρόνια τίθεται ένα ζήτημα αποπληρωμής. Αν ισχύσουν οι ίδιοι όροι όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας τότε θα διευκολυνόταν η πορεία."
Ο πρωθυπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του στην κατεύθυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων και υπογράμμισε ότι: "Υπάρχει το Ταμείο Στήριξης, ένα δυνατό Ταμείο, το οποίο έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξει και άλλη κρίση. Πρέπει όμως να γίνει αρκετά ευέλικτο ώστε να παρακολουθεί τις αγορές ομολόγων, τα θέματα χρεών, ώστε να διαθέτει εργαλεία και κανόνες, αν θέλετε, για να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε ένα οπλοστάσιο".
Την ίδια στιγμή η συζήτηση για τη δυνατότητα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου γίνεται ανοιχτά. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε μιλώντας στο Reuters, ότι το θέμα συζητείται και πρόσθεσε: "Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι λεφτά. Είναι μια από τις ιδέες, που συζητούνται ανεπισήμως. Είναι μια από τις ιδέες, που πρότειναν οικονομικοί αναλυτές και που αξίζει να συζητηθεί όπως και άλλες"
Τις συζητήσεις για επαναγορά ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αναφέρατε μια δυνατότητα μια λύση, που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Υπάρχουν και άλλες. Η συζήτηση είναι ανοιχτή. Τα κράτη – μέλη είναι αυτά που θα βρουν τα μέσα ώστε αυτή η λύση να είναι πιο αποτελεσματική μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης".
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της, τόνισε πως η χρήση του ταμείου της ευρωζώνης για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων για μεγαλύτερη ευελιξία του μηχανισμού. Η ίδια δεν απορρίπτει και τη λύση του ευρωομολόγου, ξεκαθάρισε όμως πως κάτι τέτοιο απαιτεί ενίσχυση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και πρόσθεσε: "Θα είναι το επόμενο βήμα, αφού όμως, δημιουργήσουμε προηγουμένως μια οικονομική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη με αποστολή την καλύτερη ενσωμάτωση, τον καλύτερο σεβασμό των πολιτικών μας και την εφαρμογή κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Όταν τα οργανώσουμε όλα αυτά κι εφόσον μπουν σε λειτουργία τότε, μπορούμε να μιλάμε για ευρωομόλογα"
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, δήλωσε για το θέμα της αναδιάρθρωσης: "Ο πρωθυπουργός αποκλείει την αναδιάρθρωση. Ο υπουργός Οικονομικών συζητά ένα καλό σενάριο. Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί. Τα χειρότερα είναι μπροστά".
Την άποψη του για το θέμα της αναδιάρθρωσης εξέφρασε ο Συνασπισμός, που αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μερική διαγραφή του και κατευθείαν δανεισμό των χωρών από την ΕΚΤ".
Ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε: "Την ώρα που ποικίλα σενάρια αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας, κυκλοφορούν και στο Νταβός. Η κυβέρνηση δεν προσφέρει υπηρεσίες με το να μην τοποθετείται".
Οι Γερμανοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το θέμα και περιορίστηκαν μόνο στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι η Γερμανία θα κάνει ο,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση της ευρωζώνης. Αισιόδοξος πως η ευρωζώνη θα ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση χρέους χωρίς να χάσει κανένα από τα κράτη – μέλη της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.