Αραβικές αλλά και ξένες κυβερνήσεις παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ισλαμική, Μέση Ανατολή οραματίζονται οι Ιρανοί κληρικοί. Ένταση και σε άλλες αραβικές χώρες.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αραβικές κυβερνήσεις εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναταραχής στην Αίγυπτο καθώς υπάρχει κίνδυνος επέκτασης των κινητοποιήσεων και στις χώρες τους.
Στην Ιορδανία, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις κυρίως με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και συνδικάτων, κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για τη φτώχεια και την ανεργία.
Η λαϊκή οργή ωστόσο στρέφεται αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης και όχι κατά του βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος έχει την υποστήριξη του στρατού.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των Τυνήσιων, πολίτες της Υεμένης, των οποίων η χώρα όχι μόνο είναι η φτωχότερη της Μέσης Ανατολής, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, διαδήλωσαν ζητώντας την αποχώρηση του επί 33 χρόνια προέδρου της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ο οποίος δήλωσε πως θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα μετά το τέλος της θητείας του, το 2013.
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση και στην Αλγερία καθώς ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες σε διαδηλώσεις για τις υψηλές τιμές.
Ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα, νικητής των εκλογών του 2009 με ποσοστό 90%, έθεσε τη χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να συγκρατήσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Παρόμοια τακτική ακολουθεί και το καθεστώς του Μαρόκου.
Τουρκία και Ιράν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Η Ιρανική αντιπολίτευση παρότρυνε τους οπαδούς της να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αιγυπτίων και να βγουν στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση ξεχνώντας τις τακτικές του, κάλεσε την Αίγυπτο να μην επιτίθεται στους διαδηλωτές.
Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν, βρήκαν ευκαιρία να προωθήσουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, με τον Αχμέντ Χαταμί, να δηλώνει ότι δημιουργείται μια Ισλαμική Μέση Ανατολή, γύρω από τον άξονα της θρησκείας, του λαού και της θρησκευτικής δημοκρατίας.
Εάν τελικά δεν αντέξει το καθεστώς Μουμπάρακ, οι επιπτώσεις για τον αραβικό κόσμο και κατά συνέπεια την πολιτική της Δύσης στην περιοχή, θα είναι ανυπολόγιστες, ενώ θα αλλάξει και η πολιτική των δυτικών στην περιοχή.
Η Αίγυπτος χώρα – "κλειδί" στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συνορεύει με το Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Εάν δεν υπάρξει σταθερότητα τότε η Αίγυπτος μπορεί να καταστεί δρόμος τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να στέλνει όπλα στις Παλαιστινιακές περιοχές.
Το αιγυπτιακό καθεστώς αποτέλεσε τα 30 χρόνια πιστός σύμμαχος των Αμερικανών διατηρώντας τις ισορροπίες στην περιοχή κυρίως στο Παλαιστινιακό ζήτημα.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ παρείχε βοήθεια στους Αμερικανούς κατά τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ στέλνοντας 35.000 στρατιώτες.
Επίσης η Αίγυπτος ελέγχεται το Σουέζ, δηλαδή τη σημαντικότερη ίσως δίοδο πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο αλλά και το 10% του συνόλου των προϊόντων, που μεταφέρονται δια θαλάσσης.