Εφαρμογή γερμανικού μοντέλου λιτότητας ζητά το Βερολίνο για να προχωρήσει η ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης. Αρνητικός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ.
Στις 4 Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το συνολικό πακέτο μέτρων ως απάντηση στην κρίση χρέους.
Η Γερμανία έστειλε μήνυμα πως είναι διατεθειμένη να εγκρίνει την ενίσχυση υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί γερμανικό μοντέλο, ενώ το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τα πρώτα μέτρα στην κατεύθυνση της εναρμόνισης πολιτικών στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων, θα πρέπει να εφαρμοστούν στα κράτη- μέλη, εντός 12 μηνών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τάχθηκε κατά της όποιας συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης. Ωστόσο τόνισε ότι πριν την όποια απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου απαιτείται συντονισμός πολιτικών και πρόσθεσε: "Αν επικεντρωθούμε στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, αυτό θα μας εμποδίσει από το να καταλήξουμε σε μια πρακτική λύση. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται είναι ένα πιο αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας, καλύτερη συνεργασία στις οικονομικές και στις δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κάθε κράτους- μέλους της Ευρωζώνης."
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στον αυστριακό Τύπο, διέψευσε οποιοδήποτε σενάριο νέας αύξησης του ΦΠΑ και τόνισε ότι πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, που επιτυγχάνεται και την εξασφάλιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην προσπάθεια περιορισμού του Χρέους θα βοηθήσει η μείωση των επιτοκίων για την αποπληρωμή των 110 δισ ευρώ.
Όσο για τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, παραδέχθηκε ότι η πρόταση έπεσε στο τραπέζι και πρόσθεσε: "Η επαναγορά ομολόγων είναι μια πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι. Όχι, όμως, από εμάς αλλά από άλλους. Δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση γι' αυτό. Θα συζητηθεί όπως κι άλλες ιδέες".
Το γερμανικό μοντέλο προβλέπει: Συγκράτηση του κόστους εργασίας και είναι ενδεικτικό ότι στην 8ετία 2002- 2009 στη Γερμανία αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά μόλις 0,7%. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και δημοσιονομική πειθαρχία όπως αποτυπώνεται σε μέσα επίπεδα Έλλειμματος 2,4% και Χρέους 66,3% στο διάστημα 2002- 2009 στη Γερμανία. Ζητούμενο είναι και συνταγματική ρήτρα για χαμηλά επίπεδα Ελλείμματος- Χρέους.