Αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας οι Αιγύπτιοι που παραμένουν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Το "δρόμο" των εκλόγών δείχνουν οι Αμερικανοί στον Μουμπάρακ. Χαμηλές πτήσεις μαχητικών και ελικοπτέρων στο Κάιρο. Αποστολή του MEGA.
Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του στρατού στις μεγάλες πόλεις, την ίδια στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα στο κέντρο του Καΐρου.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει ωστόσο οι χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από την πλατεία Ταχρίρ και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.
Φαίνεται όμως πως το φρόνημα των διαδηλωτών δεν κάμφθηκε με αποτέλεσμα μετά από κάθε διέλευση μαχητικού, ο κόσμος να φωνάζει αντικυβερνητικά συνθήματα.
Η απεσταλμένη του MEGA στην Αίγυπτο, Μαρία Καρχιλάκη, περιέγραψε τις σκηνές που αντίκρυσε στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να έχουν στήσει οδοφράγματα προσπαθώντας να προασπίσουν και τις περιουσίες τους, αλλά και το στρατό που τηρεί στάση αναμονής απέναντι στη λαϊκή οργή.
Οι στρατιώτες έχουν ζητήσει από τον κόσμο να σεβαστεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς όμως να αντιδρούν όταν ο κόσμος φωνάζει αντικυβερνητικά συνθήματα.
Την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις, ο Χόσνι Μουμπάρακ, συνοδευόμενος από τον νεοδιορσθέντα αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με την ηγεσία, θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα.
Σε ετοιμότητα δύο C130 – Σύσκεψη στο Προστασία του Πολίτη
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα την παράνομη μετανάστευση κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό και η ΕΥΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα δύο C 130 για να μεταβούν στην Αίγυπτο και να πάρουν από εκεί τους περίπου 150 Έλληνες, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο όταν θα είναι ασφαλής τόσο η προσγείωση των αεροσκαφών στην Αίγυπτο όσο και η μετάβαση των Ελλήνων στο αεροδρόμιο.
Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα μεταξύ των Ελληνικών κοινοτήτων στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια ή άλλες πόλεις της χώρας.
Παγκόσμια ανησυχία
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της στο CNN εξήρε το ρόλο του στρατού, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα διακοπής της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κινήσεις προς την ομαλότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μπορούν να γίνουν πολλά συγκεκριμένα βήματα με την προσέγγιση εκείνων, που υποστηρίζουν μια ειρηνική, με τάξη, μετάβαση σε μια μεγαλύτερη δημοκρατία, όπου ο ίδιος ο λαός της Αιγύπτου, θα μπορέσει να εκφράσει τη γνώμη του. Αυτό θέλουμε να δούμε".
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν και οι αραβικές κυβερνήσεις τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ μικρής έκτασης διαδηλώσεις έχουν γίνει στην Ιορδανία και την Υεμένη. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο)
Απέδρασαν κακοποιοί και αντιφρονούντες
Κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι κρατούμενοι που απέδρασαν από τέσσερις φυλακές, ανάμεσα τους δεκάδες στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βρίσκεται εκτός νόμου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες δραπέτες έχουν μαζί τους και οπλισμό που άρπαξαν από δεσμοφύλακες. Εκτός από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, ο στρατός αναπτύχθηκε και στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και την πρόληψη λεηλασιών.
Ο φόβος των ληστειών και της λεηλασίας περιουσιών έκανε πολλούς κατοίκους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια να οργανώσουν στις συνοικίες τους ομάδες αυτοάμυνας, που πραγματοποιούν περιπολίες κυρίως τη νύχτα.
"Κλειδί" ο Ελ Μπαραντέι;
Οι Αρχές της χώρας, απαγόρευσαν τη λειτουργία του αραβικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα" , το οποίο έδινε διαρκώς βήμα σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Παρά το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος νομπελίστας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, εμφανίστηκε στο CNN και εξαπέλυσε επίθεση στον Μουμπάρακ, δηλώνοντας ανοιχτός να συνεργαστεί με το στρατό, ενώ ζήτησε παρέμβαση Ομπάμα για να παραιτηθεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Αργά το απόγευμα ο Μπαραντέι, "έσπασε" τον κατ' οίκον περιορισμό και βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ τη μεγαλύτερη του Καΐρου, στο πλευρό των διαδηλωτών και ζητησε για ακόμα μια φορά την παραίτηση του Μουμπάρακ. (Δείτε το σχετικό βίντεο)
Ο Αιγύπτιος νομπελίστας εξουσιοδοτήθηκε και από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να εκπροσωπήσει στις όποιες συζητήσεις το σύνολο της αντιπολίτευσης.