Μια ανάσα πριν από τη γερμανική λύση - πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκεται η Ευρωζώνη. Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Θετικό κλίμα στις αγορές.
Μια ανάσα πριν από τη γερμανική λύση – πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκεται η Ευρωζώνη, κάτι που θα σημάνει επώδυνα μέτρα διαρκείας για όλους, και για την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά, την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επιβεβαίωσε εμμέσως τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το λεγόμενο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" ως συμπλήρωμα του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας μάλιστα πως οι σχετικές συζητήσεις είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ' ό,τι έχει διαρρεύσει στον Τύπο.
"Θέλουμε -είπε ο Βεστερβέλε- να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εάν θα θεσπιστεί και στο δικό τους Σύνταγμα κάτι σαν το 'φρένο' χρέους με το οποίο στη Γερμανία έχουμε καλή εμπειρία".
Το γερμανικό σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Αυτοματισμό κυρώσεων για τα κράτη που θα παραβαίνουν το νέο Σύμφωνο
Συντονισμό οικονομικών και συνταξιοδοτικών πολιτικών με στόχο συντάξεις στα 67 έτη
Συνταγματική ρήτρα για έλλειμμα και χρέος.
Όταν ρωτήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις δεσμεύσεις που τυχόν θα αναλάβει η κυβέρνηση, απάντησε: "Δεν ξέρουμε τι θα βάλει η γερμανική πλευρά, πάντως θα ισχύσει για όλους. Εμείς είμαστε πολύ φορτωμένοι".
Υπό προϋποθέσεις σύμφωνη με τέτοιου είδους συνταγματική αναθεώρηση εμφανίζεται η ΝΔ, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος. "Εμείς δεν μπορούμε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα αν δεν περάσουν κάποια χρόνια. Αν ισχύσει για όλη την Ευρώπη, να το συζητήσουμε. Αλλά όχι μόνο για μας. Η δημοσιονομική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι όλης της Ευρώπης" δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.
Θετικό κλίμα στις αγορές
Εν αναμονή εξελίξεων στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής για συνολική λύση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, με γερμανική συνταγή μακροχρόνιας λιτότητας, στις αγορές… έπνευσε άνεμος αισιοδοξίας.
Ενδεικτικό των υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, είναι ότι η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε να παρέμβει τις προηγούμενες ημέρες με μαζικές αγορές ομολόγων που συνήθιζε, ενώ στη πόρτα των ελληνικών τίτλων παρατηρήθηκε συνωστισμός ξένων επενδυτών που σπεύδουν να πάρουν θέση.
Η ψαλίδα επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα έκλεισε την Τρίτη ακόμα και κάτω από τις 790 μονάδες με το επιτόκιο να υποχωρεί κάτω από το 11%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου διαμορφώνονταν στις 827,68 μονάδες.
Με άνοδο 4,41% και τζίρο 238,6 δισ. έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 8,07%.