Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε η απόφαση των εργαζομένων στο Μετρό να απεργήσουν παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε την κινητοποίηση παράνομη. Ότι δεν μπορούν να κινούνται εκτός νομιμότητας, διεμήνυσε στους συνδικαλιστές ο Δ. Ρέππας.
Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε η απόφαση των εργαζομένων στο μετρό να απεργήσουν κανονικά την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε την κινητοποίησή τους παράνομη. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ράικου διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί από τους εργαζόμενους το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.
Η διοίκηση του Μετρό διενεργεί διοικητικό έλεγχο, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας διεμήνυσε στους συνδικαλιστές ότι δεν μπορούν να κινούνται εκτός νομιμότητας και ζήτησε ακόμη μια φορά από τις διοικήσεις να κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς.
"Όποιος οφείλει να εργαστεί και δεν εργάζεται, αρνείται να προσφέρει την εργασία του επειδή συμμετέχει σε μια απεργία που είναι παράνομη, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο κάποια διοικητικά μέτρα, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και τους φορείς της πολιτείας που έχουν την αρμοδιότητα για μια τέτοια, μη νόμιμη στάση" τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.
Από το υπουργείο, πάντως, δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επίταξης, αυτή τη στιγμή, όμως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράνομη έκρινε το δικαστήριο, το μεσημέρι της Τετάρτης, και την απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία. Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, όμως, τα οχήματα δεν βγήκαν από τα αμαξοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του μέλους του δ.σ. συνδικάτου του ΟΑΣΑ Αλέξανδρου Κομίνη, ο οποίος δήλωσε ότι οποιοδήποτε μέσο ποινικής διαδικασίας ενάντια στην απεργία οι εργαζόμενοι θα το "γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια".
Έντονη ήταν η αντίδραση των ΚΚΕ και Συνασπισμού για την παρέμβαση της δικαιοσύνης. "Η κυβέρνηση με τις συκοφαντίες -αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ- τους εκβιασμούς και τους εισαγγελείς επιχειρεί να καταστήσει παράνομη κάθε εργατική λαϊκή αντίσταση κατά των βάρβαρης πολιτικής της".
Ο Συνασπισμός, από την πλευρά του, επισημαίνει: "Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες για την προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των μεταφορών και να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο ταφόπλακά τους".
Έκκληση προς όλους έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας: "Η αγορά καταστρέφεται, οι πολίτες έχουν βγει από τα ρούχα τους. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παρακολουθεί αυτή την ανομία και να μην λαμβάνει καμία ουσιαστική απόφαση".