"Ναι" στην ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης είναι έτοιμοι να πουν Γάλλοι και Γερμανοί εάν πρώτα συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη στους όρους, που θέτουν οι δύο χώρες περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών με συνταγματική ρύθμιση.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα παρουσιαστεί το Γαλλογερμανικό σχέδιο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πληροφορίες που μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Financial Times, αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρκοζί, θα ζητήσουν σκληρά μέτρα συμμόρφωσης για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την ενίσχυση των πόρων του ταμείου χρηματοδότησης.
Βερολίνο και Παρίσι θα προτείνουν τη θέσπιση κοινών οικονομικών στόχων και ενιαίας πολιτικής, που θα καθορίζονται κάθε χρόνο σε ετήσια Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα ελέγχεται η πορεία των κρατών – μελών.
Στο σχέδιο προβλέπεται και η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρωζώνης, που όμως βρίσκονται υπό ένταξη στη νομισματική ένωση.
Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό και στις δηλώσεις της έδωσε το στίγμα των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν κάνοντας λόγο για κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς και πρόσθεσε: "Είναι πολύ εύκολο όπως γίνεται σε ορισμένες χώρες οι μισθοί να ανεβαίνουν με τον δείκτη του πληθωρισμού. Οι μισθοί πρέπει να ανεβαίνουν μόνο σύμφωνα με εγγυήσεις και κέρδη”.
Η εφημερίδα "Financial Times" αναφέρει ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να περάσει νόμο από το κοινοβούλιο, που καθιστά ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς. Η Γερμανία ζητά όλες οι χώρες να κατοχυρώσουν συνταγματικά το "φρένο" στο χρέος.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε πως τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι κοντά στις απόψεις της Επιτροπής και πρόσθεσε: "Οι Γαλλογερμανικές προτάσεις φαίνεται να έχουν πολλές ομοιότητες με τις προτάσεις που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση της ανταγωνιστικότητας και στο νομοθετικό πακέτο (οικονομικής διακυβέρνησης) για τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας, που η Κομισιόν παρουσίασε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαφωνία του στη συνταγματική κατοχύρωση για όρια στο έλλειμμα και το χρέος καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας στην οικονομική πολιτική και πρόσθεσε: "Σε ο,τι αφορά τη συνταγματική υποχρέωση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αυτό εισάγει μια μόνιμη ακαμψία, που πιθανώς να δημιουργήσει μελλοντικά πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Θυμίζω ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για ανάγκη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού δηλαδή να μηδενιστεί το έλλειμμα το ταχύτερο δυνατό. Αλλά μόνιμη συνταγματική επιταγή μηδενικού ελλείμματος, μπορεί να αποδειχθεί λάθος."
Όμως παρά τις όποιες συμφωνίες η δυνατότητα αγοράς απευθείας από το ταμείο ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δεν έχει συμφωνηθεί μιας και το Βερολίνο δεν συμφωνεί και προτείνει τη χορήγηση δανείων από το ταμείο στις χώρες προκειμένου να αγοράζουν οι ίδιες τα ομόλογα τους στις αγορές.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ ζητεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στις αρμοδιότητες του ταμείου και προσθέτει: "Θέλουμε η χρήση του τωρινού ταμείου διάσωσης να είναι όσο πιο ευέλικτη γίνεται και το ταμείο να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται σε ότι αφορά τις δυνατότητες του."
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Φρανκφούρτης πραγματοποίησε έρευνα στην οποία συμμετείχαν Γερμανοί τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ομολόγων και η οποία έδειξε πως οι ερωτώμενοι θεωρούν δεδομένη την έκδοση ευρωομολόγου ακόμη και μέσα στο 2011.
Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ μιλώντας στην εφημερίδα "Handlesblatt" κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και πρόσθεσε: "Φαινόταν από καιρό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα".
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος δήλωσε: "Είχαμε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα πάρει και τα τρία προικιά και Ευρωομόλογο και κούρεμα του χρέους και επιμήκυνση. Φαίνεται πως οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας δικαιώνουν".
Σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός αναφέρει: "Προσπαθούν να βάλουν σε ένα μόνιμο γύψο λιτότητας το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών μέσα από μνημόνια διαρκείας και τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού".
Η Ντόρα Μπακογιάννη με επιστολή της προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ζητεί συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα κατοχυρωθεί η υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.