Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο, χωρίς όμως γενικευμένες συγκρούσεις. Μέσα στην πλατεία Ταχρίρ οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, έξω διάσπαρτοι οι οπαδοί του Μουμπάρακ και ανάμεσά τους ουδέτερη ζώνη που δημιούργησε ο στρατός.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και υποστηρικτές του Μουμπάρακ παραμένουν μέσα και πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται γενικευμένες συγκρούσεις όπως αυτές της Τετάρτης, που κράτησαν όλη τη νύχτα, με επίσημο απολογισμό 5 νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA στο Κάιρο Μαρία Καρχιλάκη, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν στήσει και στις έξι εισόδους που περικλείουν την πλατεία οδοφράγματα με λαμαρίνες και πέτρες, ενώ ο στρατός, με τανκ και μονάδες πεζικού, έχει δημιουργήσει μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων μία ουδέτερη ζώνη, πλάτους 80 μέτρων, σε δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, με στόχο να αποτρέψει τυχόν επανάληψη των αιματηρών συμπλοκών.
Το απόγευμα της Πέμπτης, πάντως, ακούστηκαν ριπές βαρέων όπλων από συνοικίες του Καϊρου, ενώ κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν και πάλι.
Επικίνδυνα αυξάνεται η πίεση προς τους ξένους δημοσιογράφους, με την κρατική τηλεόραση να μιλά για διεθνή συνωμοσία. Τη νύχτα της Τετάρτης, μάλιστα, αρκετοί ανταποκριτές δέχτηκαν επιθέσεις, ανάμεσά τους και τριες Έλληνες, οι Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Μπεχράκης και Γιώργος Μουτάφης, των οποίων η υγεία δεν κινδυνεύει.
Κρίσιμη μέρα για τις εξελίξεις θεωρείται η Παρασκευή, ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους και ημέρα κατά την οποία λήγει το τελεσίγραφο που έχει στείλει στον Μουμπάρακ ο Μπαραντέι να εγκαταλείψει την προεδρία, κάτι το οποίο πάντως ο πρόεδρος έχει απορρίψει.
Μηνύματα από τον αντιπρόεδρο
Ένα είδος διαγγέλματος, με τη μορφή συζήτησης με δημοσιογράφο, απηύθυνε το απόγευμα ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμαν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ότι έχει ουσιαστικά δεχτεί τα αιτήματα των διαδηλωτών και δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ούτε ο ίδιος ούτε μέλη της οικογένειάς του.
Στέλνοντας μήνυμα στην αντιπολίτευση, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο χρόνος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τρέχει. Γι' αυτό, τόνισε, ο πολιτικός διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 5 με το πολύ 10 ημέρες. "Θα μπορούσαμε -είπε-να αποδεχθούμε κι άλλα αιτήματα και να ανταποκριθούμε σε περαιτέρω πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή τη διορία. Και μέχρι τότε έχουμε λιγότερες από 200 ημέρες".
Μήνυμα έστειλε ο Σουλεϊμάν και σε ξένα κράτη -χωρίς να τα κατονομάσει- που όπως είπε με "ορισμένες τεχνικές και τρόπους επεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της χώρας, με τη μορφή διαφόρων ανακοινώσεων ή δηλώσεων". "Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας μαζί τους. Μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη η ανάμιξή τους στα εσωτερικά μας θέματα. Μπορούμε να ακούσουμε τις συμβουλές ή τις προτάσεις τους, αλλά δεν θα δεχτούμε οδηγίες απ' έξω" τόνισε.
Ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος απευθύνθηκε και στην αιγυπτιακή νεολαία, λέγοντάς τους ότι αποτελούν τη σπίθα για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και καλώντας τους να μην υποκύψουν από τα όσα ακούν από τους δορυφορικούς σταθμούς και να δώσουν μια ευκαιρία στο κράτος.
"Συγγνώμη" από τον πρωθυπουργό
Σε δικές του δηλώσεις το απόγευμα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ ζήτησε συγγνώμη από τον αιγυπτιακό λάο και τα μέσα ενημέρωσης για τα ολονύχτια έκτροπα στο Κάιρο. Αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της κυβέρνησης στις ταραχές, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για προβοκάτσια και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
"Σ' εσάς, τον αξιότιμο λαό, ζητάμε συγγνώμη για τα γεγονότα, δεν ήταν οργανωμένο, δεν υπήρχε πρόθεση, μπορεί να ήταν μία απερισκεψία, θα μπορούσε όμως να είναι συνωμοσία" είπε ο Σαφίκ και πρόσθεσε: "Χθες, τηλεφώνησα σε νέους που ήταν στην Ταχρίρ. Περνούσαν δύσκολες ώρες. Ήταν σοκ γι' αυτούς… Κατανοούσα την κατάστασή τους, τους τηλεφωνούσα, είναι στην ίδια ηλικία με τα παιδιά μου".
Με εντολή της αιγυπτιακής εισαγγελείας, από το μεσημέρι της Πέμπτης απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα σε τρεις πρώην υπουργούς κι έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ διατάχθηκε και το "πάγωμα" των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, καλώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο για την επόμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, με τον πρωθυπουργό Σαφίκ να δηλώνει: "Ας ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Μπορεί να ακούσω μία ιδέα, που θα με βοηθήσει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ας είμαστε ανοιχτοί, χωρίς περιορισμούς".
Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μέχρι ν' αποχωρήσει από την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
ΗΠΑ και ηγέτες ΕΕ: "Ομαλή μετάβαση τώρα"
Από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε κατά τι τους αυστηρούς τόνους των τελευταίων ημερών προς την κυβέρνηση Μπουμπάρακ. "Προσευχόμαστε να λήξει η κρίση στην Αίγυπτο και να υλοποιηθούν τα όνειρα και οι επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού και να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την Αίγυπτο και για ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η ανησυχία στις ΗΠΑ είναι έκδηλη, καθώς φοβούνται επιδείνωση. Αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, μάλιστα, έλεγε ότι οι επόμενες δύο ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Οι Αμερικανοί, που ζητούν "ομαλή μετάβαση τώρα", φαίνεται να επιδιώκουν διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, προτείνοντας και τη συμμετοχή του στρατού.
Η αιγυπτιακή κρίση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής, που αρχίζει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, σε κοινή τους ανακοίνωση πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες, αυτοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, τονίζουν και εκείνοι ότι "η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης θα πρέπει να αρχίσει τώρα".