Την αντίδραση των ακτοπλόων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να τους επιβάλει έκτακτη εισφορά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και με όλες τις εταιρείες να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές.
Την αντίδραση των ακτοπλόων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να τους επιβάλει έκτακτη εισφορά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και με όλες τις εταιρείες να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές.
Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας χαρακτηριζει την απόφαση "ταφόπλακα" της ακτοπλοϊας και σημειώνει ότι ήδη οι εταιρείες μετρούν ζημιες που φθάνουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Η Ένωση επικαλείται, μάλιστα, το γεγονός ότι ο κλάδος είχε εξαιρεθεί του ανάλογου μέτρου το 2009, καθώς οι φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαντλούνται με την καταβολή των φόρων και των εισφορών που προβλέπει νόμος του '75.
"Θεωρούμε ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ναυτικές εταιρείες ετέθη εκ λάθους και ένεκα τούτου αναμένουμε την άμεση άρση του εν λόγω μέτρου, το οποίο επιεικώς χαρακτηρίζεται για την επιβατηγό ναυτιλία μας ως η χαριστικής βολή και ο θάνατος της εκ προθέσεως, δεδομένου ότι η επιβατηγός ναυτιλία χρειάζεται βοήθεια και όχι κτυπήματα κάτω από τη μέση" σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.
Ως αντίμετρο του αρνητικού ισολογισμού, μια ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε αυξήσεις 8% που θα επιβληθούν στα εισιτήρια της ακτοπλοϊας στις αρχές Απριλίου.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, που επιβαρύνουν τα ναύλα έως και 33%, θα αποτελούσε "ανάσα".
ΝΔ: Κυβερνητικοί "πειραματισμοί" στην κρουαζιέρα
Την ίδια ώρα, για πειραματισμούς και ημίμετρα στην κρουαζιέρα κατηγορεί την κυβέρνηση η τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς επτά μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ και παρά τις διορθωτικές κινήσεις και τα οικονομικά κίνητρα, ακόμη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό κράτος προκειμένου να κάνουν λιμάνι βάσης τον Πειραιά.
"Η κρουαζιέρα είναι, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, κάτι στο οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει, δεν πρέπει όμως να προχωράμε σε ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες τελικά,αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής σημαίας για την κρουαζιέρα".
Ηδη, εταιρεία κρουαζιεροπλοίων δήλωσε ότι θα υποστείλει την ελληνική σημαία επικαλούμενη εκκρεμότητες με το ΝΑΤ ως προς την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών αλλά και το υψηλό λειτουργικό κόστος σε σχέση με τα πλοία που φέρουν ξένη σημαία.