Μήνυμα εντός και εκτός Αιγύπτου ότι συνεχίζει να είναι "παρών" στέλνει με συγκεκριμένες κινήσεις ο πρόεδρος Μουμπάρακ. Παραιτήθηκε αιφνιδίως όλη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πλην του προέδρου, ο οποίος νωρίτερα εμφανίσθηκε να δίνει κατευθύνσεις στο οικονομικό επιτελείο.
Μήνυμα εντός και εκτός Αιγύπτου ότι συνεχίζει να είναι "παρών" στέλνει με συγκεκριμένες κινήσεις ο πρόεδρος Μουμπάρακ, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και παράλληλα ότι ξεκινά τη διαδικασία για ομαλή μετάβαση ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε αιφνιδίως όλη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Μουμπάρακ, όχι όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA στο Κάιρο Μαρία Καρχιλάκη, η είδηση έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από το πλήθος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ταχρίρ.
Το πρωί, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει εικόνες με τον Χόσνι Μουμπαρακ να προεδρεύει σύσκεψης των οικονομικών υπουργών και να δίνει κατευθύνσεις, μαζί με την είδηση ότι την Κυριακή ανοίγουν οι τραπεζες, που ήταν κλειστες επί μία εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, με τη μεσολάβηση μιας επιτροπής ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφικ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ, και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι "κάθε ημέρα που περνά επιστρέφει η σταθερότητα".
"Όταν οι διαδηλωτές δουν ότι όλοι διαπραγματεύονται, θα αρχίσουν και εκείνοι συνομιλίες ειδάλως θα μείνουν μόνοι στην πλατεία και αυτό δεν το θέλουν ούτε εκείνοι, ούτε η κυβέρνηση" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Με την επιτροπή των "σοφών" συναντήθηκε και ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν και στο τραπέζι φαίνεται πως τέθηκε η πρόταση για έναν πιο συμβολικό ρόλο για τον πρόεδρο και για βασικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο.
Ο αρχηγός του αιγυπτιακού επιτελείου μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ και ζήτησε από τους διαδηλωτές να διαλυθούν για το καλό της χώρας, το πλήθος ωστόσο τον αποδοκίμασε και αποχώρησε.
Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και στρατού, που θέλησε με τανκ να μετακινήσει καμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές ως οδοφράγματα. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο στρατός συμφώνησε τελικά να μην τα μετακινήσει.
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε διαρροή την έκρηξη σε αγωγό στη χερσονησο του Σινά, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ και την Ιορδανία. Διέψευσαν, επίσης, τις πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου FOX ότι ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας πριν από μερικές ημέρες.
Ο απεσταλμένος Ομπάμα στο Κάιρο, πρέσβης Φρανκ Βίσνερ, δήλωσε το Σάββατο ότι ο ρόλος Μουμπάρακ "παραμένει εξαιρετικά κρίσιμος" τις επόμενες ημέρες και πως η συνέχεια του ηγετικού ρόλου του Μουμπάρακ είναι "ζωτικής σημασίας". Ωστόσο, αξιωματούχος του State Department έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δεσμεύουν μόνον τον ίδιο.
Την αντίθεσή της σε ξένες παρεμβάσεις στην Αίγπτο επανέλαβε η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να δηλώνει: "Πιστεύουμε ότι οι Αιγύπτιοι, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, πρέπει να συναντηθούν και να συμφωνήσουν μεταξύ τους, μέσω του διαλόγου και με ειρηνικά μέσα".
Μετά τη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη γραμμή Ομπάμα, η Αγκελα Μερκελ εμφανίσθηκε την Παρασκευή ααρνητική στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογων στην Αίγυπτο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού, όπως έιπε χαρακτηριστικά. Η Μέρκελ επικαλέσθηκε, μάλιστα, την προσωπική της εμπειρία στην πρώην Ανατολική Γερμανία λέγοντας ότι το δίδαγμα είναι είναι όχι βιασύνη, όχι υποδείξεις στους Αιγύπτιους για το τι πρέπει να κάνουν.