Για "ευρεία συμφωνία" να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες. "Δεν συζητήσαμε σε βάθος πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις" τόνισε, αφού τελικά ο γαλλογερμανικός άξονας παρουσίασε ένα πλαίσιο γενικών ιδεών.
Για "ευρεία συμφωνία" στις Βρυξέλλες να ενισχυθεί ο οικονομικός συντονισμός και η οικονομική διακυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, παραπέμποντας για τις όποιες αποφάσεις στα συμβούλια του Μαρτίου.
"Δεν συζητήσαμε σε βάθος πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις" τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ξεκαθάρισε ότι Γαλλία και Γερμανία δεν υπέβαλαν καμία πρόταση στα χαρτιά.
Ο γαλλογερμανικός άξονας παρουσίασε ένα πλαίσιο γενικών ιδεών για την οικονομική διακυβέρνηση, προτείνοντας ένα σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων.
"Δεν μιλήσαμε πολύ εξειδικευμένα σήμερα. Ούτε είχαμε σχέδια με υπογραμμισμένα σημεία. Μιλήσαμε μόνο για τις αρχές σήμερα… Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει μια γενική συμφωνία στην αποφασιστικότητά μας και τους στόχους μας για να έχουμε ένα σύμφωνο και μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση" δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ .
"Η Άγκελα Μέρκελ κι εγώ, όπως γνωρίζετε, δουλέψαμε πολύ και πήραμε αποφάσεις, αλλά για να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη συμφωνία πάνω σε αυτές τις ιδέες, επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε ένα κείμενο στο τραπέζι και ζητήσαμε από τον πρόεδρο Ρομπάι, στη βάση των ιδεών που του μεταφέραμε, να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση" δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
Αρκετές χώρες διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους επί συγκεκριμένων ιδεών. Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία, για παράδειγμα, αντιτίθενται σε κατάργηση των αυξήσεων στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό, η Αυστρία απορρίπτει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η Ιρλανδία την εναρμόνισης στη φορολογία στις επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της μεγαλύτερης ευελιξίας στη δράση του και της διεύρυνσης των πόρων του, ώστε να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού.
Παπανδρέου: "Δεν υπάρχει ένα κοστούμι για όλους"
"Έχουμε κάνει το χρέος μας" επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες.
"Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε απ' αυτές τις προτάσεις -είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός- και ακόμα περισσότερο μπορώ να το πω μετά απ' τη συζήτηση που κάναμε και σήμερα. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και σαφώς όλα αυτά τα οποία συζητήθηκαν σήμερα δεν μεταφράζονται επ' ουδενί σε νέα μέτρα για την Ελλάδα. Τώρα κάποιες άλλες χώρες, πιθανώς να έχουν να κάνουν αλλαγές. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας".
Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου ανέφερε: "Εγώ τόνισα αν πάμε με στόχο την 25η Μαρτίου… Θα πρέπει να έχουμε ως στόχο να πάρουμε αποφάσεις και βεβαίως το να συγκλίνουμε όλοι σε μια χάρτα, ένα πακέτο γύρω από την ανταγωνιστικότητα… Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε το άμεσο θέμα της διαχείρισης του χρέους μέσα από το EFSF και βεβαίως να δούμε και τις υποχρεώσεις κάθε χώρας απέναντι στις δεσμεύσεις για μια κοινή μας νομισματική πολιτική".
"Βεβαίως δεν υπάρχει ένα κοστούμι για όλους -επισήμανε ο κ. Παπανδρέου- κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες, μέσα όμως στο πλαίσιο αυτών των ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες πολιτικές που συγκλίνουν στο να μπορούμε να είμαστε όλοι πιο ανταγωνιστικοί και αυτό δεν αφορά μόνο τις μεταξύ μας σχέσεις αλλά βεβαίως τη σχέση της Ευρώπης με την παγκόσμια οικονομία".
Ερωτηθείς για το "αν φοβάται ότι θα αναγκασθεί να πάει σε εκλογές" λόγω των αντιδράσεων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση απάντησε: "Είχε τεθεί αυτό το δίλημμα περί εκλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό έκλεισε. Εμείς θα εξαντλήσουμε τετραετία κάνοντας τις αλλαγές, απαραίτητες, και θα κρίνει βεβαίως ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας για την κυβέρνηση αυτή".
Αντιδράσεις στην Αθήνα
Στη σύνοδο κορυφής συζητούν για "κερδοφορία του κεφαλαίου" και όχι για το χρέος, έλεγε την Παρασκευή το πρωί η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπληρώνοντας: "Το ψητό της υπόθεσης του συμφώνου της ανταγωνιστικότητας δεν είναι το χρέος. Αυτό το 'χουν ρυθμίσει και θα το ρυθμίσουν. Πάνω απ' όλα όμως είναι να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να εξασφαλιστεί η ισόβια λιτότητα και φτώχεια για τους εργαζόμενους και η ισόβια καταστολή των αγώνων τους".
"Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί επί σειρά ετών με τη μεθόδευση του ευρωσυντάγματος, το καταφέρνουν τώρα κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες των χωρών οι οποίες δυστυχώς πλέον με την συναίνεσή τους καθυποτάσσονται στη Γερμανία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
"Για καθαρή τρέλα" μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας: "Αντί να οδηγήσουν τους λαούς της Ευρώπης σε μια προοπτική εξόδου από την κρίση, επιλέγουν να βαθύνουν την κρίση ακόμα περισσότερο. Επιλέγουν να προστατέψουν τα συμφέροντα των τραπεζών απέναντι στα συμφέροντα των λαών".
"Η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιο βίαιο τρόπο όπως το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κ. Μέρκελ προβλέπει, και πολύ περισσότερο να καλύπτεται με κατοχύρωση από το Σύνταγμα" τόνισε ο Δημ. Χατζησωκράτης, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.