Στο τραπέζι του διαλόγου κάθησαν την Κυριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Υπήρξαν σημεία συμφωνίας. Επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στο Κάιρο. σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στο Κάιρο.
Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αίγυπτο, καθώς στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση -υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν- πλέον προσέρχονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ήδη, η πρώτη ευρεία συνάντηση την Κυριακή απέδωσε καρπούς. "Κορωνίδα" της συμφωνίας που επετεύχθη είναι η σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από δικαστικούς και πολιτικούς της χώρας και θα έχει αποστολή να εξετάσει, εώς τις αρχές Μαρτίου, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο σε περισσότερους υποψήφιους για τη διεκδίκηση της προεδρίας και θα θέτουν χρονικό όριο στην επαναδιεκδίκησή της.
Συμφωνήθηκε, επίσης και μεταξύ άλλων, η άρση του νόμου έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1981 στη χώρα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας, η αποφυλάκιση όσων συνελήφθησαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, η ελευθερία του Τύπου και η απρόσκοπτη λειτουργία του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Σαφίκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "σε καλό σημείο προσέγγισης". "Υπάρχουν σημεία με τα οποία δεν διαφωνεί κανείς και άλλα τα οποία είναι αντικείμενο συζητήσεων όπου θα χρειαστεί να γίνουν υποχωρήσεις εκατέρωθεν, αλλιώς δεν είναι διάλογος" τόνισε.
"Δεν μπορούμε να κρίνουμε την πρόθεση. Η ειλικρίνεια της κυβέρνησης και των αρχών θα κριθούν επί τάπητος. Η αλλαγή καθεστώτος και οι ελεύθερες εκλογές, όμως, θα πάρουν λίγο καιρό, μήνες, ίσως μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο" δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Μερίδα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται τώρα να στηρίζει την παραμονή του Χόσνι Μουμπάρακ στην προεδρία μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητές του θα μεταβιβαστούν στον αντιπρόεδρο. Ο ίδιος ο Ομάρ Σουλεϊμάν, πάντως, φέρεται να έχει ήδη αρνηθεί και να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα έχει πρόεδρο και αυτός είναι ο Μουμπάρακ.
Και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο Μουμπάρακ είναι εκείνος που θα ηγηθει της μεταβατικής περιόδου και θα εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι τις εκλογές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπουλ Γκέιτ δήλωσε: "Ο πρόεδρος είναι γερός, είναι ισχυρός, είναι Αιγύπτιος μέχρι το κόκκαλο, θέλει να υπηρετήσει τη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του. Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος, όπως λέει, θα συνεχίσει μέχρι να οδηγήσει τη χώρα σε πιο ασφαλές σημείο. Θα πεθάνει και θα ταφεί σε αυτή τη χώρα".
Την προοπτική αυτή στήριξε ανοιχτά ο Αμερικανός συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πρότινος στο Κάιρο, μετέχοντας -ως ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον- στις διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία. "Ο πρόεδρος πρέπει να μείνει στο τιμόνι για να οδηγήσει στις αλλαγές. Πιστεύω, επομένως, ότι η παραμονή Μουμπάρακ είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι η ευκαιρία του να γράψει ιστορία" είπε ο Γουισνερ.
Όμως, το State Department χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γουίσνερ προσωπική άποψη ενός Αμερικανού πολίτη, που δεν εκφράζουν την πολιτική του Λευκού Οίκου, ενώ από το Μόναχο -όπου μετέχει στην 47η Σύνοδο για την Ασφάλεια- η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον διεμήνυσε για πρώτη φορά δημόσια ότι στηρίζει μία μεταβατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο, υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν.
Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται για 13η ημέρα -μάλιστα με κοινή προσευχή χριστιανών και μουσουλμάνων, στη μνήμη των θυμάτων των τελευταίων ημερών -ενώ το Κάιρο προσπαθεί να ξαναβρεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Οι τράπεζες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής για τρεις ώρες, για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα, το ίδιο και πολλά καταστήματα. Ο στρατός ανοίγει τους δρόμους στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ στις θέσεις της επιστρέφει η αιγυπτιακή αστυνομία, που είχε εξαφανιστεί εδώ και δέκα ημέρες από τους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.