Να μπλοκάρουν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ επιχειρούν οι απεργοί γιατροί. Επεκτείνουν το "λουκέτο" στα φαρμακεία οι φαρμακοποιοί.
Με ολοκληρωτικό μπλακ-άουτ απειλείται από τη Δευτέρα το μέτωπο της δημόσιας υγείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ, των νοσοκομείων και οι ιδιώτες γιατροί συνεδρίασαν την Κυριακή στο υπό κατάληψη ισόγειο του υπουργείου και κάλεσαν τους 17.000 συναδέλφους τους στα ταμεία του Δημοσίου και των ελεύθερων επαγγελματιών, να βάλουν "λουκέτο" στα ιατρεία τους.
Στόχος των απεργών είναι να μπλοκάρουν το έκτακτο σχέδιο που θέτει η κυβέρνηση σε εφαρμογή -με τη δική τους συμμετοχή- με στόχο να εξυπηρετηθούν πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
"Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη όλα τα ιατρεία θα είναι κλειστά. Θα πρέπει να τελειώνουμε με τις ψευδολογίες και τις προχειρολογίες και θα πρέπει να κάτσει ο υπουργός να συζητήσει μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ασφαλισμένους τις τελικές λύσεις" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Εάν μετά τους γιατρούς του ΙΚΑ που έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για όλη την εβδομάδα, βάλουν… λουκέτο και οι 17.000 συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατροί, η μόνη λύση για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος προκειμένου να εξεταστούν, να γράψουν τα φάρμακά τους ή να πάρουν παραπεμπτικά θα είναι να στηθούν στις ουρές των νοσοκομείων.
Οι λίστες με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που δέχονται να εξυπηρετήσουν στα ιατρεία τους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Από τη Δευτέρα θα αναρτηθούν και σε όλες τις μονάδες υγείας, ενώ από την Τρίτη οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται και να κλείνουν ραντεβού καλώντας στο 184. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα ζητούν τις υπηρεσίες των γιατρών με το βιβλιάριο ασφαλείας και χωρίς να πληρώνουν τίποτα.
Ακόμη, όμως, κι αν ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ αποκτήσει το "μαγικό χαρτάκι" του συμβεβλημένου με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρού, ενδέχεται να μην μπορέσει να πάρει τα φάρμακά του ή να κάνει τις εργαστηριακές του εξετάσεις, αφού φαρμακοποιοί και εργαστηριακοί γιατροί αρνούνται να εκτελέσουν τις συνταγές λέγοντας ότι δεν έχουν νομική κατοχύρωση και δεν πρόκειται να πληρωθούν.
Στο πλευρό των γιατρών βρέθηκαν την Κυριακή στο υπό κατάληψη αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς όπως εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί.
Οι απεργοί γιατροί καλούν στο χώρο της κατάληψης στο υπουργείο Υγείας και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά.
Ταυτόχρονα, κοινό μέτωπο με τους γιατρούς αποφάσισαν να κάνουν και οι φαρμακοποιοί, που κλείνουν τα φαρμακεία τους μέχρι την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά για την Αθήνα και τον Πειραιά τα φαρμακεία θα κλείσουν και την Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να υποστούν νέα ταλαιπωρία.
Πολιτικές αντιδράσεις
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον χώρο της υγείας προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι αντιδράσεις των γιατρών είναι πολιτικά υποκινούμενες από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Το νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη και όπως τονίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι αλλαγές που επιφέρει δεν επηρεάζουν το εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ στην πρωτοβάθμια υγεία αλλάζει προς όφελος των ασφαλισμένων ο τρόπος εξυπηρέτησής τους.
Ο υφυπουργός Υγείας, μιλώντας στο ΜΕGΑ, επισήμανε ότι στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και πως το νομοσχέδιο θίγει οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της υγείας γι' αυτό και προκαλούνται αυτές οι αντιδράσεις."Ξεβολεύονται κάποιοι και αυτό είναι το πρόβλημα, όμως ο πολίτης καταλαβαίνει ότι γίνεται μια μεγάλη τομή στα θέματα υγείας της χώρας" σημειώνει ο Μιχάλης Τιμοσίδης.
"Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον γιατρό που θέλει την ώρα που θέλει, ανάμεσα σε 26.000 συμβεβλημένους γιατρούς, με αξιοπρέπεια και χωρίς ταλαιπωρία. Γι' αυτό αυτή η τομή πρέπει να περάσει και δεν προσφέρεται για κομματική εκμπετάλλευση" τονίζει ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Το υπουργείο Υγείας, πάντως, δέχεται σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στο νομοσχέδιο γιατί το θεωρεί πρόχειρο και επιμένει ότι δεν κρύβεται πίσω από τους συνδικαλιστές που κινητοποιούνται. "Η ΝΔ λέει 'ναι' στον εθνικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όχι όμως σε αυτό το νομοσχέδιο που είναι πρόχειρο και ταλαιπωρεί τον λαό για το πείσμα ενός υπουργού που δεν θέλει να κάνει διαβούλευση" σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του κόμματος Γ. Γιακουμάτος.
"Η κρίση στο χώρο της υγείας, αποδεικνύει πόσο αναποτελεσματικό είναι το σύστημα που είχε αναπτυχθεί. Γι' αυτό εμείς επιμένουμε: Ένας ενιαίος φορέας υγείας και συνταξιοδότησης για όλους" επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αίβαλιώτης.
Εναντίον του πολυνομοσχεδίου έχουν ταχθεί τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ το χαρακτηρίζει βαθειά αντιλαϊκό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και καλεί τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας να μετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας" και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο.