Για ένα ακόμη κρίσιμο τεστ ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι επικεφαλής της τρόικα βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και ετοιμάζονται να... περάσουν από κόσκινο την πορεία του προγράμματος προκειμένου να εγκρίνουν την επόμενη δόση.
Για ένα ακόμη κρίσιμο τεστ ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι επικεφαλής της τρόικα βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και ετοιμάζονται να… περάσουν από κόσκινο την πορεία του προγράμματος προκειμένου να εγκρίνουν την επόμενη δόση.
Οι ελεγκτές επιμένουν σε νέες μειώσεις του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο και πέραν του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, με εξονυχιστικό έλεγχο της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς εάν το κλιμάκιο αποφανθεί ότι δεν προχωρά δεν αποκλείεται να ζητήσει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και για το ασφαλιστικό, σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι χρειάζονται νέες παρεμβάσεις, κυρίως στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων, ενώ "ψαλίδι" θα ζητήσουν και στις κοινωνικές παροχές, όπως τα επιδόματα ανεργίας.
Για το εργασιακό, οι εκπρόσωποι των επιτηρητών ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με στοχο τη μειωση των αποδοχών, το σπαστό 8ωρο από τεσσερις μηνες που ισχύει σήμερα να φτάσει στους 12 και μικρότερες αποζημιώσεις σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας άνω των 3 ετών.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων PIMCO, εκτιμά ότι είναι αδύνατο για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της μέσα από μια τόσο περιοριστική πολιτική και ζητεί ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Με δήλωσή του στο "Der Spiegel" σημειώνει: "Η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλάξει την Ελλάδα από μέρος του χρέους της, καθώς το πρόγραμμα περικοπών που ακολουθεί η χώρα θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί από το 140 στο 90% του ΑΕΠ".
Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει ακόμη μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την επιτάχυνση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και των συγχωνεύσεων των δημοσίων οργανισμών, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ήδη έχει ζητηθεί μείωση των αμυντικών δαπανών ως το 2014.