Συνέχεια στις κινήσεις συναίνεσης προς την αντιπολίτευση από την κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Ανακοίνωσε αυξήσεις για τους δημοσιους υπαλλήλους και εξήγγειλε έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς υπουργών και για καταγγελίες περί καλπονοθείας. Επιφυλακτική η αντιπολίτευση.
Συνέχεια στις κινήσεις συναίνεσης προς τον λαό και την αντιπολίτευση έδωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αίγυπτο, σε μια νέα προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.
Το υπουργικό συμβούλιο στο Κάιρο ενέκρινε αυξήσεις της τάξεως του 15% σε μισθούς και συντάξεις των έξι εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, παραδοσιακού πυλώνα υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, από τον Απρίλιο.
Είχαν προηγηθεί ανοίγματα προς την αντιπολίτευση, με υποσχέσεις -μεταξύ άλλων- για δικαστική έρευνα κατά τριών πρώην υπουργών και ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά. Ο υπουργός Τουρισμού, μάλιστα, καλείται να παρουσιαστεί την Τρίτη στον εισαγγελέα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Μουμπάρακ έδωσε -σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση- το πράσινο φως για διερεύνηση καταγγελιών καλπονοθείας εις βάρος εκατοντάδων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Την υπόθεση ανέλαβε τώρα το ανώτατο εκλογοδικείο και εφόσον ικανός αριθμός βουλευτών χάσουν τις έδρες τους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες βουλευτικές εκλογές.
Μερίδα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική, καθώς θεωρεί ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, όσο δεν ικανοποιούνται βασικά αιτήματά τους, όπως η άρση της κατάστασης "έκτακτης ανάγκης" και η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία.
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι εμφανίστηκε ανοιχτός για διαβουλεύσεις μόνο με τον στρατό για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ η Μουσουμανική Αδελφότητα ζητά ουσιαστικότερες -όπως λέει- αλλαγές. Ο εκπρόσωπός της Μοχάμεντ Μουρσι τόισε: "Δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα περισσότερα αιτήματα. Υπάρχει θετική αποδοχή ορισμένων τα οποία είναι περισσότερο επιφανειακά, παρά αγγίζουν την ουσία".
Για την κυβέρνηση, πάντως, δεν τίθεται καν θέμα άμεσης αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία, όπως ζητά επίμονα η αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δηλώνει: "Εμείς εδώ στην Αίγυπτο επιμένουμε να συνεχίσει να κυβερνά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι κάτω από την ηγεσία του προέδρου πρέπει να καλυφθούν πολλά ζητήματα πριν εκείνος αποχωρήσει".
Στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, αν και με αισθητά μειωμένη ένταση, ενώ το Κάιρο επανέρχεται σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς. Τράπεζες κι αρκετά καταστήματα λειτούργησαν για λίγες ώρες τη Δευτέρα, ενώ το χρηματιστήριο αναμένεται να ξαναρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή.
Λακωνικός και κρατώντας περισσότερες αποστάσεις εμφανίσθηκε σε νέες δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η Αίγυπτος κάνει πρόοδο σε ένα μονοπάτι που οδηγεί μόνο προς τα εμπρός και έξω από την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ενώ μιλώντας στο δίκτυο FOX ανέφερε ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν και πως η ώρα για αλλαγή είναι τώρα. Και πρόσθεσε: "Έχουμε πει στους Αιγύπτιους ότι πρέπει να αρχίσουν τη μετάβαση αμέσως, μια ομαλή μετάβαση".