Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - ΝΔ ξέσπασε την Τρίτη, 24 ώρες πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία. Συνάντηση Σαμαρά με τους απεργούς γιατρούς. Διαφορετικές αποχρώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία ξέσπασε την Τρίτη, 24 ώρες πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία στη Βουλή.
Από το press room την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κατηγόρησε ευθέως τη ΝΔ για διγλωσσία, υποστηρίζοντας ότι από τη μια εμφανίζεται να καταδικάζει τις καταλήψεις, ενώ υποθάλπει τις κινητοποιήσεις των γιατρών και στελέχη της επισκέπτονται τους καταληψίες στο υπουργείο Υγείας, κάνοντας μάλιστα -όπως είπε- δηλώσεις με "μεγάλες κορώνες".
Για "επικίνδυνα παιχνίδια" με την υγεία έκανε λόγο το απόγευμα από τη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. "Αυτοί που φωνάζουν και ζητούν την απόσυρση να πουν τι προτείνουν… Ο πολίτης καταλαβαίνει στο πετσί του πως τα παιχνίδια με την υγεία είνια πάρα πολύ επικίνδυνα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.
Διαφορετικές αποχρώσεις στη ΝΔ
Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησε το πρωί της Τρίτης τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων ομοσπονδιών των γιατρών και υιοθέτησε πλήρως το αίτημά τους για αμοιβή κατά πράξη και περίσταση. Εφόσον η κυβέρνηση δεν συμπεριλάβει ανάλογη πρόβλεψη στο νομοσχέδιο, η ΝΔ ζητά την απόσυρσή του.
Ωστόσο, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στην αντιμετώπιση των γιατρών που κατέλαβαν το υπουργείο Υγείας. Ο αρμόδιος τομεάρχης Θανάσης Γιαννόπουλος, που εξ αρχής είχε δήλωσει πως "καταληψίες γιατροί δεν υπάρχουν", είπε την Τρίτη ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά ότι "ο τρόπος που συμπεριφέρονται ορισμένοι συνδικαλιστές μας είναι ξεπερασμένος".
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, αφού διευκρίνισε ότι η κατάληψη έγινε στο αμφιθέατρο και όχι στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να συναντήσει τους καταληψίες. "Κάποιοι προσπάθησαν να με κατηγορήσουν, λες και ως βουλευτής δεν έχω υποχρέωση να επισκεφθώ και να μιλήσω με τους ανθρώπους αυτούς" ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα ότι στο αμφιθέατρο ήταν άνρθωποι απ' όλες τις παρατάξεις.
Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται το ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μεντρέκα να δηλώνει πως "σύγχρονες δωρεάν παροχές υγείας σημαίνει κατάργηση της επιχειρηματικής δεάσης, γιατροί μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης".
Ενιαίο φορέα υγείας και συνταξιοδότησης προτείνει ο ΛΑΟΣ, με τον Κωστή Αϊβαλιώτη να επισημαίνει πως η πρόταση αυτή του κόμματος "εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση στον τομέα της υγείας, καθίσταται πιο επίκαιρη παρά ποτέ".
Ο ΣΥΝ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Αντί το υπουργείο Υγείας να κατασυκοφαντεί τους υγειονομικούς και να υποβάλει σε πρωτοφανή ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους, το καλούμε να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα που θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας".
Τη διαφωνία της με την κατάληψη του υπουργείου Υγείας εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά, που τάσσεται υπέρ του ενιαίου φορέα υγείας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά επισήμανε προς τους εκπροσώπους των γιατρών πως οι εικόνες ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων δεν τους τιμούν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν οι πολίτες είναι απόντες από τον σχεδιασμό για την υγεία και πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τον περιορισμό των δαπανών.