Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και το ευρώ από τον επικεφαλής του Eurogroup. Εγκωμίασε τις ελληνικές προσπάθειες και χαρακτήρισε "ηλίθιους" όσους κινδυνολογούν στην Ευρώπη. Ανοιξε, πάντως, "παράθυρο" για πρόσθετα μέτρα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και το ευρώ έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στην Αθήνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εγκωμίασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα άνοιξε "παράθυρο" για πρόσθετα μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του υπάρχοντος προγράμματος.
"Είμαστε σύμφωνοι με τους στόχους του πρϋπολογισμού των φίλων μας των Ελλήνων και αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτευχθούν δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν" είπε ο κ. Γιούνκερ. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, μάλιστα, χαρακτήρισε "ηλίθιους" όσους κινδυνολογούν στην Ευρώπη για την έκβαση της ελληνικής μάχης.
"Πρέπει να ξέρετε ότι με εξαίρεση κάποιους ηλίθιους που εκφράζονται με τρόπο απαξιωτικό, παντού στην Ευρώπη θαυμάζουν πολύ τον ελληνικό λαό γι' άυτό που κάνει αυτή τη στιμγή" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Μάρτιο η Ευρώπη θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στις αγορές. "Είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις και να μην αργοπορήσουμε. Οι αγορές βλέπουμε ότι έχουν ένα θετικότερο κλίμα προς την ΕΕ, που οφείλεται και στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις αποφάσεις αυτές του Μαρτίου" επισήμανεο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε και με τον Αντώνη Σαμαρά και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου με μείωση των επιτοκίων, αλλά και της λήψης μέτρων για την ανάπτυξη.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: "Συμφωνούμε με τον κ. Γιούνκερ στην έκδοση του ευρωομολόγου. Συμφωνούμε στην ανάγκη της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού και συμπίπτουμε με τον κ. Γιούνκερ στην ανάγκη της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε, με τρόπο υγιή και βιώσιμο, να εξυπηρετήσουμε το ελληνικό δημόσιο χρέος".
Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου αρχίζουν να ξανασκέπτονται οι Γερμανοί, καθώς σύμφωνα με τη "Handelsblatt" μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών κυκλοφόρησε έγγραφο με σχέδιο για την ανταλλαγή σε μειωμένη αξία ελληνικών, πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων με ευρωομόλογα.
Και οι Γερμανοί τραπεζίτες απορρίπτουν την ιδέα της αναδιάρθρωσης, με τον πρόεδρο της WGZ Βέρνερ Μπενκε να δηλώνει στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung": "Εάν φτάσουμε σε μία αναδιάρθρωση, θα φύγει μία πέτρα από το τείχος. Στην περίπτωση αυτή οι αγορές θα αρχίσουν αμέσως να σπεκουλάρουν για την επόμενη υποψήφια χώρα".
Πάντως, η Γερμανία δεν θα πει το "ναι" εάν δεν πάρει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Μέρκελ και Σαρκοζί σε επίσκεψή τους στη Βαρσοβία ζήτησαν και από την Πολωνία να προσυπογράψει το Σύμφωνο παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει ακόμη στη ζώνη του ευρώ.
Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, πρόσθεσε όμως πως υπάρχει βούληση για συμφωνία και υπάρχει και χρόνος ώστε αυτή να επιτευχθεί.
Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν προανήγγειλε συμφωνία τον Μάρτιο, με ενίσχυση όμως της οικονομικής εποπτείας.
Ωστόσο, το ένα μετά το άλλο, τα κράτη της Ευρωζώνης εκφράζουν τη διαφωνία τους στις προτάσεις της Γερμανίας, με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φρατίνι, που τάχθηκε κατά της εναρμόνισης των φορολογικών πολιτικών.