Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται εντός Ευρωζώνης για το πακέτο σκληρών μέτρων διαρκείας που θέλουν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωζώνη Γαλλία και Γερμανία, ώστε να συμφωνήσουν σε συνολική λύση για την κρίση χρέους.
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται εντός Ευρωζώνης για το πακέτο σκληρών μέτρων διαρκείας που θέλουν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωζώνη Γαλλία και Γερμανία, ώστε να συμφωνήσουν σε συνολική λύση για την κρίση χρέους.
Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν ξεκινήσει σκληρό παζάρι προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το παραπέντε της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, καθώς οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών δεν έχουν καμφθεί και οι περισσότερες αρνούνται να προσυπογράψουν τα σκληρά μέτρα.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, με δηλώσεις του στο Reuters τάσσεται υπέρ της πρότασης επαναγοράς του ελληνικού χρέους, ενώ τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία όσο οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας παραμένουν γενικές και δεν εξειδικεύονται. "Οι δύο χώρες θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Είναι ένα μωρό που δεν μπορείς να αγαπήσεις πριν γεννηθεί" είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε την ανάγκη να καταλήξουν γρήγορα οι συζητήσεις για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά ζητήματα.
Πάντως, οι αγορές φαίνεται ότι προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο, με το κοινοτικό δελτίο Agence Europe να "βλέπει" ότι το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι πλέον πραγματικότητα και θα ανακοινωθεί στις 24 και 25 Μαρτίου από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ότι η κρίση του ευρώ πλησιάζει στο τέλος της υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος, με άρθρο του στη "Le Soir", στο οποίο σημειώνει: "Οι Ευρωπαίοι σήκωσαν τα μανίκια: Μετά την επείγουσα δημιουργία του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Στήριξης της Ευρωζώνης το Μάιο, εργάζονται, εδώ και πολλές εβδομάδες, στη σταθεροποίησή του με πιο πειθαρχημένες εθνικές πολιτικές".
Τη συμφωνία για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους προεξοφλεί και ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ. "Οι αγορές -σημειώνει στη 'Handelsblatt'- αποτιμούν θετικότερα το ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. Οι παράγοντες της αγοράς παίρνουν πλέον στα σοβαρά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της Νομισματικής Ένωσης".