Εντείνει τις πιέσεις της η Ουάσιγκτον για επίσπευση των πολιτικών μεταρρθμίσεων στο Κάιρο, την ώρα που η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις κινήσεις αυτές. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.
Για επίσπευση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο πιέζει όλο και περισσότερο η Ουάσιγκτον, που είναι την ίδια ώρα αντιμέτωπη με επικρίσεις για τις παλινωδίες της στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς εξέφρασε την ανησυχία ότι οι κινητοποιήσεις θα εντατικοποιηθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών, που παραμένουν για τρίτη εβδομάδα στην πλατεία Ταχρίρ.
"Μια ομαλή μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Χωρίς πισωγυρίσματα. Και είναι ξεκάθαρο ότι έως τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει προσφέρει απειροελάχιστα στον αιγυτπιακό λαό" δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.
Οι αμερικανικές πιέσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει απ' τον προεδρικό θώκο τον Σεπτέμβριο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Καϊρου, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Γκέιτ να δηλώνει πως "το να χρησιμοποιεί κανείς λέξεις όπως 'άμεσα' και 'τώρα' για μία μεγάλη χώρα όπως η Αίγυπτος, μία φίλη χώρα που έχει διατηρήσει τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ισοδυναμεί με επιβολή πολιτικής".
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε, μάλιστα, έκπληκτος με την έκκληση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν για άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει εδώ και αρκετές δεκαετίες στην Αίγυπτο. "Ελπίζω -είπε- όλοι να επιδείξουμε την απαιτούμενη λογική για μια σταδιακή αλλαγή. Μια απότομη, ξαφνική αλλαγή μπορεί να συνεπάγεται πολύ μεγάλους κινδύνους για την Αίγυπτο, όπως χάος και βία".
"Δεν το θερούμε αυτό ανάμιξη" απάνησε ο εκπρόσωπος του State Department Π. Τζ. Κρόουλι, προσθέτοντας: "Καθώς εκτιμούμε τη διαδικασία και όσα συμβαίνουν, έχουμε την άποψη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι επιδιώκει σοβαρά αυτή τη μετάβαση".
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι αναθεωρεί το πρόγραμμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, συναρτώντας το με την αυτοσυγκράτηση που θα επιδείξει το Κάιρο έναντι των διαδηλωτών, αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει.
Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικά τις εξελίξεις με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τους "Τimes", ο Σαουδάραβας μονάρχης ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ριάντ θα στηρίξει τον Χόσνι Μουμπάρακ, αν η Ουάσιγκτον διακόψει την οικονομική της βοήθεια.
Οι διαδηλωτές την ίδια ώρα καλούν σε νέα μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Μεγάλες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη από το Σουέζ, το Πορτ Σάιντ και το Ασιούτ μέχρι τη νοτιοδυτική επαρχία της Νότιας Κοιλάδας, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες και εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων.