Επιφυλακτικές οι αγορές για το αν θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μέχρι τον Μάρτιο, παρά τις θετικές εκτιμήσεις από κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης.
Επιφυλακτικές παραμένουν οι αγορές για το αν θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, με δεδομένες τις αντιδράσεις πολλών χωρών στις σκληρές προτάσεις του γαλλογερμανικού πακέτου. Κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωζώνης, πάντως, αλλά και εκπρόσωποι θεσμικών επενδυτών εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο διάστημα αυτό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε την ανάγκη να καταλήξουν γρήγορα οι συζητήσεις για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά ζητήματα.
"Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα, εκτός από αυτά τα οποία έχουμε ακούσει, όπως βεβαίως και ότι, αυτό το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ή όποιο σύμφωνο αποφασίσουμε, δεν μπορεί να γίνει εμπόδιο ώστε να καθυστερήσουν σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη" είπε ο πρωθυπουργός.
Τα θέματα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους συζήτησαν στη Φρανκφούρτη ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις "απαιτούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης".
Αισιόδοξοι για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης εμφανίζονται τόσο ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι. Και οι δύο απορρίπτουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων δανεισμού για την Ελλάδα.
Ο Όλι Ρεν δηλώνει χαρακτηριστικά στη "Helsingin Sanomat": "Η διευθέτηση χρέους δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Αντίθετα, ζητήματα διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και το ερωτηματικό για το επίπεδο των επιτοκίων, είναι ακόμη παρόντα".
Η JP Morgan εκτιμά ότι το ευρώ έχει ένα σίγουρο μέλλον, παρά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και δεν θα κινδυνέψει ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρός της Τζέιμι Ντίμον δηλώνει χαρακτηριστικά στη "Handelsblatt" ότι "ακόμη και μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ".
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ και καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard Κενεθ Ρογκοφ εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία, τις οποίες μάλιστα συμβουλεύει να εγκαταλείψουν το ευρώ για αρκετά χρόνια, λέγοντας: "Οι κάτοχοι ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα πρέπει να δεχθούν ζημιά 30-40%. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να παροτρυνθούν να φύγουν από το ευρώ για 10 έως 15 χρόνια, για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους".