Να προσέλθουν σε διάλογο για την εξειδίκευση του νόμου για την υγεία κάλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος τους γιατρούς το μεσημέρι της Πέμπτης. Συνεχίσουν έως και την Παρασκευή την απεργία και την κατάληψη οι γιατροί, οπότε και αποφασίζουν την περαιτέρω στάση τους.
Να προσέλθουν σε διάλογο για την εξειδίκευση του νόμου για την υγεία, που ψηφίστηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βουλή από την πλειοψηφία, κάλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος τους γιατρούς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, η μεταρρύθμιση για την εναία περίθαλψη θα προχωρήσει και μάλιστα σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα.
Αντικείμενο του διαλόγου στον οποίο κάλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι η κατάρτιση των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τον νόμο. Οι αποφάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν στον ενιαίο κανονισμό παροχών, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα παροχών για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, αλλά και στον νέο υγειονομικό χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα σημεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, λεπτομέρειες αυτού του επιπέδου δεν μπορούν να ρυθμίζονται με έναν νόμο. "Είναι έξω από τη δυνατότητα της Βουλής να νομοθετεί με αυτόν τον ειδικό τρόπο και αυτά είναι θέματα που θα τα διαρρυθμίσουμε τώρα με βάση το άρθρο 26 και γι' αυτό θα αρχίσει ο διάλογος" ανέφερε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι ο διάλογος των συναρμόδιων υπουργείων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εκπροσωπούν επιστημονικούς συλλόγους και χρήστες υπηρεσιών υγείας θα ξεκινήσει τις επόμενες κιόλας, ενώ τόνισε ότι ο νόμος αυτός αποτελεί την "αρχή για το τέλος της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων".
Οι ιατρικοί σύλλογοι αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να συνεχίσουν έως και την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους και την κατάληψη του ισογείου του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Για την περαιτέρω στάση τους θα αποφασίσουν την Παρασκευή, αν και όπως αφήνουν οι συνδικαλιστές να εννοηθεί, την απεργία θα διαδεχτούν άλλοι τρόποι αντίδρασης.
Παράλληλα, προαναγγέλλουν δικαστικές προσφυγές κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τις διατάξεις του νόμου, στέλνοντας μήνυμα πως θα τον καταργήσουν στην πράξη.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ Μιχάλη Βλασταράκου: "Είναι περίπου 65 υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Σε κάθε απόφαση που αντιστρατεύεται την κοινωνία και την υγεία, εμείς θα την προσβάλλουμε".
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έκανε λόγο για "άλλους τρόπους αγώνα μέσα από τους οποίους θα γίνει πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης", ώστε να συγκροτηθεί -όπως είπε- ένα μεγάλο μέτωπο. "Εάν ο υπουργός δεν φροντίσει να κάνει αυτά που του δώσαμε στον δωδεκάλογο στη Βουλή, τότε οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις θα είναι πάρα πολύ μεγάλες, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα" τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.
"Εμείς για τα προαποφασισμένα για τα οποία δεν δέχτηκαν να κάνουμε διάλογο δεν πρόκειται να καθήσουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Εάν αποδέχονται την πλατφόρμα των 12 σημείων, ξεκινάμε κουβέντα. Αλλά όχι στα τετελεσμένα" είχε τονίσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης, ενώ το μέλος του δ.σ. της ΕΪΝΑΠ Πάνος Παπανικολάου έκανε λόγο για "θέατρο σκιών" από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον διάλογο.
Αυτά, ενώ για μία ακόμα ημέρα συνεχιζόταν το "έμφραγμα" σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με εκατοντάδες ασφαλισμένους από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου να σχηματίζουν από νωρίς το πρωί ουρά στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς.
Παπανδρέου: "Απαραίτητες οι αλλαγές"
Μήνυμα στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις έστειλε εκ νέου την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε διάσκεψη αμερικανο-εβραϊκού λόμπι, λέγοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.
"Αυτές οι αλλαγές είναι επώδυνες στην αρχή. Βλέπετε αυτή τη δυσφορία να εκφράζεται στους δρόμους της χώρας με δημοκρατικό τρόπο. Όμως ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο πως αυτές οι αλλαγές ήταν απαραίτητες εδώ και πολύ καιρό και πως είναι η μόνη επιλογή για τη δημιοργία μιας βιώσιμης οικονομίας και σε τελική ανάλυση μιας χώρας με περισσότερη ασφάλεια" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.