Δέσμευση για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2014 ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικα. Κατευθύνσεις για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, "φρένο" σε νέους φόρους. Διαπίστωσαν "κόπωση" στις διαρθρωτικές. Επίθεση Τόμσεν στους απεργούς.ια Επί
Με μία… "βόμβα" συνόδευσε η τρόικα το "πρασινο" φως που άναψε για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα-μαμούθ αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Στόχος, η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, η μείωση των βαρών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και η αποστολή ενός εντυπωσιακού μηνύματος στις αγορές, που παραμένουν διστακτικές έναντι των προοπτικών βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό που ενσωματώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στην πενταετία 2011-2015 θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Σερβάς Ντερούς, "υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί τομείς για ιδιωτικοποίηση: Οι εισηγμένες και οι μη εισηγμένες εταιρείες, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το κράτος σε αυτές τις εταιρείες και τα εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου".
"Αγκάθι" οι επιχειρησιακές
Δέσμευση ανέλαβε, όμως, η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και για βελτίωση του πλαισίου των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο νόμος που ψηφίστηκε αποκλίνει έναντι των προβλέψεων του μνημονίου.
Σύμφωνα με την τρόικα, η μείωση του μισθολογικού κόστους αποτελεί ένα από τα "κλειδιά" για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ταχύτερη έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, που για εφέτος υπολογίζεται στο 3%.
"Ο νόμος που ψηφίστηκε κινείται στο γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι όμως εξ ολοκλήρου. Υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν καλυφθεί πλήρως. Υπάρχει, λοιπόν, δυνατότητα να βελτιωθεί ο νόμος… Θα υπάρξει στενή παρακολούθησή του το προσεχές εξάμηνο και στο τέλος του εξαμήνου θα γίνει εκτίμηση για την αποτελεσματικότητά του. Αν υπάρξει ανάγκη αλλαγής του, η υπουργός δήλωσε έτοιμη να συζητήσει διορθώσεις στον νόμο" ανέφερε ο Σερβάς Ντερούς.
Στην ουσία, η τρόικα άφησε στην κυβέρνηση περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο για ν' αρχίσουν να λειτουργούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση των αποδοχών, επισημαίνοντας τα σημεία στα οποία διαφωνούν με τον νόμο του υπουργείου Εργασίας.
Oι εκπρόσωποι της τρόικα ζητούν να περιοριστεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, να μην υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης των επιχειρήσεων με τα κλαδικά συνδικάτα, τα οποία θ' αρνηθούν πιο εύκολα τις νέες συμβάσεις, ενώ διαφωνούν με τον ρόλο του εποπτικού συμβουλίου το οποίο έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένες αμοιβές. Αν παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να καθυστερεί η υπογραφή των συμβάσεων, η τρόικα προειδοποίησε ότι ο νόμος θα τροποποιηθεί.
Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την τρόικα για το θέμα των συμβάσεων και προσθέτει: "Η πορεία της υλοποίησης θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται συνεχώς απο το υπουργείο ώστε να διευκολυνθούν οι εταίροι".
Υπό την πίεση του τελεσίγραφου, πάντως, το υπουργείο θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των εταίρων, ενώ θα ζητήσει να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα από το πρωτοδικείο οι αιτήσεις για ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων που θα διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τις μειώσεις μισθών.
Δείτε σχετικό βίντεο
"Κόπωση" στις διαρθρωτικές
Αν και για την έγκριση εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου απομένουν τυπικές διαδικασίες, η τρόικα έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση, παρατηρώντας ότι έχουν εμφανιστεί σημάδια κόπωσης ειδικά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής στο κρίσιμο διάστημα που η Ελλάδα θα επιχειρεί έξοδο στις αγορές.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει η υστέρηση στα έσοδα και ο ελλιπής επί του παρόντος περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται από την τρόικα η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν ότι "το πρόγραμμα βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σημείο, έχουν επιτευχθεί πολλά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σε καλό δρόμο, δεν θα μείνει όμως σε αυτόν χωρίς σημαντικές και ευρείες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν". Ο κ. Τόμσεν, μάλιστα, είπε ότι "σχεδόν κανένας τομέας του Δημοσίου δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τις αλλαγές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση".
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης θα είναι η εξειδίκευση των μέτρων της περιόδου 2012- 2014, όπου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:
Παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ
Νέες παρεμβάσεις στο Φορολογικό
Το Μισθολόγιο του Δημοσίου
Την επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής
Τις επιλογές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Τις αμυντικές δαπάνες και
Ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων.
Επίθεση Τόμσεν στους απεργούς
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι… νουθεσίες που απηύθυνε -δίκην επιτρόπου- ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στα σκληρά μέτρα.
"Ορισμένες από τις κοινωνικές ομάδες που κατεβαίνουν ή έχουν κατέβει στους δρόμους, οδηγοί φορτηγών, φαρμακοποιοί, είναι οργισμένοι διότι με τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση τους αφαιρεί προνόμια. Προνόμια πίσω από τα οποία κρύβονται και τα οποία τους επιτρέπουν να χρεώνουν υψηλές τιμές επιβαρύνοντας την υπόλοιπη κοινωνία και αποκλείοντας τον ανταγωνισμό στα επαγγέλματά τους" είπε ο κ. Τόμσεν.
Και πρόσθεσε: "Δεν μου κάνει κατάπληξη, λοιπόν, που διαμαρτύρονται. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να διατηρήσουν άδικα για άλλους προνόμια και ότι ο λαός θα στηρίξει την κυβέρνηση στην απόφασή της να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά".
Δείτε σχετικό βίντεο