Αρνητική ήταν η απάντηση της ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στη πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών, για διάλογο προκειμένου να προετοιμαστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το σχέδιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν τη περίοδο 2012- 2015, με δεδομένο, δε, ότι υπάρχει σχετική υποχρέωση από το Μνημόνιο έως το 2014.
Αρνητική ήταν η απάντηση της Ν.Δ. αλλά και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στη πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών, για διάλογο προκειμένου να προετοιμαστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το σχέδιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν τη περίοδο 2012- 2015, με δεδομένο, δε, ότι υπάρχει σχετική υποχρέωση από το Μνημόνιο έως το 2014.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση που ήδη αποδεικνύεται απόλυτα λανθασμένη. Εάν αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει στον ίδιο δρόμο. Εάν αναζητά συνενόχους ματαιοπονεί. Εάν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις μας, τις ξέρει".
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως: "Το ΚΚΕ αρνείται να πάρει μέρος στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο για το αποκαλούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Ο λόγος είναι ένας και πολύ καθαρός, δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μια κυβέρνηση που έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς".
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο, το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεωκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου, αυτό τον δρόμο θα τον διανύσει για όσο χρόνο το επιτρέψει ο ελληνικός λαός είτε μόνη της, είτε μαζί με τους πρόθυμους του μνημονίου για τα μεγάλα συμφέροντα χωρίς καμιά νομιμοποίηση, χωρίς λαϊκή εντολή".
Η εξέλιξη αυτή, στον έντονο απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόβλεψη εξοικονόμησης 50 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, αναθερμαίνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και μάλιστα εντός του προσεχούς διμήνου, οπότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στο "πακέτο" μέτρων εν όψει της αξιολόγησης από τη τρόικα τον Μάιο.
Στη περίοδο 2011- 2015, το έλλειμμα με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 19 δισ ευρώ, ενώ ειδικά για το 2015 που δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, η προσαρμογή θα είναι της τάξης των 3,4 δισ ευρώ. Ειδικά για τη περίοδο 2012- 2014 για την οποία η Κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση κομμάτων και φορέων, τα μέτρα που πρέπει να διευκρινιστούν ανέρχονται στα 12,7 δισ ευρώ, ενώ ειδικά για το 2012 τα εν λόγω μέτρα ανέρχονται στα 2,6 δισ ευρώ.
Οι παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα για τη τριετία 2012- 2014 αφορούν στις ΔΕΚΟ με εξορθολογισμό δαπανών, συγχωνεύσεις και "λουκέτα" όπου χρειάζεται, στο Φορολογικό με εξορθολογισμό των φοροαπαλλαγών και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, στο Μισθολόγιο του Δημοσίου με εξορθολογισμό των επιδομάτων, στη Κοινωνική Πολιτική με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις αμυντικές δαπάνες, στις αποκρατικοποιήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, "η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο. Τον δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου. Αυτόν το δρόμο θα τον βαδίσει για όσο καιρό το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα. Χωρίς καμία νομιμοποίηση. Χωρίς λαϊκή εντολή".