Οργισμένη ανακοίνωση Πεταλωτή και τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Στρος Καν με αφορμή την παρέμβαση των επικεφαλής της τρόικα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και την κριτική τους απέναντι στις ομάδες των εργαζομένων που αντιδρούν.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στρος Καν είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την απαράδεκτη παρέμβαση της τρόικας στα εσωτερικά της χώρας και την υπέρβαση των αρμοδιοτήτων των ελεγκτών.
Τη δυσφορία της κυβέρνησης προκάλεσε η αποκάλυψη της συμφωνίας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τους επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή στην Αθήνα, καθώς και η επικριτική τους στάση απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν.
Ο κ. Στρος Καν έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ότι "επανέλαβε τον βαθύτατο σεβασμό του για την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα τους", ενώ υπογράμμισε ότι στηρίζει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο.
Στις Βρυξέλλες, τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα έπρεπε να δείξουν με κάθε τρόπο και στις αγορές που βρίσκονται σε ανισορροπία ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα εφαρμοστεί με θρησκευτική ευλάβεια. Λένε δηλαδή ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο θέμα.
Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση, αποδοκιμάζοντας τη συνπεριφορά της τρόικας, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη". "Τους ζητήσαμε -σημειώνει ο Γ. Πεταλωτής- να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας".
"Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό", τονίζει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο Γ. Πεταλωτής προσθέτει ότι "η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους".
"Επ' αυτού -καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές, βέβαια, ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας υπήρξε έντονο παρασκήνιο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ότι ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του για τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της τρόικας, μιλώντας με το οικονομικό επιτελείο αλλά και κορυφαίους υπουργούς.
Ενδεικτική του κλίματος στο μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση ήταν η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στη Βέροια. "Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή και την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα" είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Και πρόσθεσε: "Και για αυτό το λόγο, σε ανύποπτο χρόνο, έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μας ανήκει. Μας ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό ανά πάσα στιγμή να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε με τη σειρά του: "Αυτό που κάνουμε είναι επώδυνο αλλά δίνει ελπίδα και προοπτική στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός όμως μέσω της Βουλής και της κυβέρνησης του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανένας άλλος".
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση
Η παρουσία και η στάση της τρόικας, αλλά και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με δεδομένη, μάλιστα, την ένταση που δημιουργήθηκε θεωρείται απίθανο να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα της κυβέρνησης για διάλογο και συναίνεση για το ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι το 2015.
Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε ήδη το αίτημα για διάλογο τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα δώσει συναίνεση στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε και μάζι με την τρόικα είχε αποφασίσει την εκποιηση της δημοσιας περιουσιας.
"Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργησή της από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας. Η καθυστερημένη 'ιερή αγανάκτησή της' δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων" σημειώνει ο κ. Μιχελάκης.
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι "όταν η ΝΔ ανακοίνωσε τις προτάσεις της τον Ιούλιο του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι 'να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας" και καταλήγει σημειώνοντας: "Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου".
"Προσβλητικές για το λαό οι δηλώσεις των τροϊκανών, παροδία όμως οι αντιδράσεις και της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ευρωμονόδρομος δίχως μνημόνια και προσβολές δεν γίνεται να υπάρξει", τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας: "Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της ΝΔ θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροϊκανών"… Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια".
Για απαράδεκτη συμπεριφορά της τρόικας και επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία.
Η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ότι θα μετέχει στον διάλογο, αν και σημειώνει ότι δεν συμφωνεί με το θέμα της επέκτασης του μνημονίου μέχρι το 2015, ενώ ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε με αφορμή τη στάση των ελεγκτών: "Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια".
Αντιδράσεις από τα συνδικάτα
"Προκλητική" χαρακτηρίζει τη στάση της τροίκα ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης. Υπενθυμίζεται δε ότι η γενική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου προκηρύχθηκε εξ αιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν καλούν την κυβέρνηση επιστημονικοί φορείς, πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι, ενώ την έντονη δυσερέσκειά τους εξέφρασαν και οι έμποροι.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που "στοχοποιήθηκαν" στη δήλωση του κ. Τόμσεν, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, είπε "έχουμε και θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας και τις αντιδράσεις μας" ενώ και ο Χαράλαμπος Σκουλικίδης, πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων τόνισε ότι "σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, οι Έλληνες πρέπει να θεωρούμαστε προνομιούχοι επειδή εξακολουθούμε και τρώμε".