Ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν σοβαρές επιφυλαξεις για τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν ή να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεια του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015. Για εγχείρημα εκτός πραγματικότητας κάνουν λόγο φορείς της αγοράς.
Ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν σοβαρές επιφυλαξεις για τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν ή να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεια του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015.
Μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", επικαλέστηκε δυσεπίλυτα νομικά και ιδιοκτησιακά προβληματα για πολλά από τα δημόσια ακίνητα. "Για 50 δισ. το βλέπω δύσκολο σε τρία χρόνια μέσα να μπορέσει να γίνει αξιοποίηση αλλά το 1 δισ. που έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό είναι εφικτό" είπε ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία διαχειρίζεται 71.000 ακίνητα δηλαδή σε ποσοστό 90% στο σύνολο όλων των ακινήτων του Δημοσίου, διαθέσιμα προς άμεση αξιοποίηση είναι 9.000, εκ των οποίων τα σημαντικότερα αποτελούν:
Το παλιό εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου στο Αντίρριο έκτασης 223 στρεμμάτων
Οι Γούρνες Ηρακλείου έκτασης 750 στρεμμάτων
Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και
Έκταση 1.500 στρεμμάτων στο δήμο Αφάντου Ρόδου.
Σε αρκετές περιπτώσεις το Δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει εδώ και μήνες σε διακηρύξεις διαγωνισμών, όπως για τουριστικά ακίνητα τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για το γήπεδο Ταε κβο ντο στο Φάληρο, τη Μαρίνα Βουλιαγμένης και το πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα Πιερρίας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι 11 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπου το Δημόσιο κατέχει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά πακέτα και η χρηματιστηριακή τους αξία αποτιμάται σήμερα στα 10 δισ. ευρώ.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε στο Reuters ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων δήλωσε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο των λιμανιών, τα οποια θα ενοποιηθούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. "Θα οργανώσουμε τα λιμάνια μας να έχουν καλύτερες υποδομές. Επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι εμείς θα ξεπουλήσουμε ελληνικά λιμάνια. Ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών μπορώ να πω είναι εξασφαλισμένος" δήλωσε ο Γιάννης Διαμαντίδης.
Επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων οργανισμών, όπως ο ΟΠΑΠ, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης λέγοντας: "Να μπεις στη διαδικασία να δώσεις στον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που ξέρεις ότι σου δίνει 700 εκατ. ευρώ το χρόνο και κάποια στιγμή θα τον χρειαστείς για να έχεις έσοδα;".
Τα σχέδια για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ώστε να εισπραχθούν ως το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ έχουν προκάλεσει αντιδράσεις από φορείς της αγοράς αλλά και από εργαζόμενους και διοικήσεις οργανισμών που φέρονται ως υποψήφιοι προς πώληση ή αξιοποίηση. "Όπως φαίνεται η τριανδρία των μετρίων λογιστών έστειλε ένα λογαριασμό 50 δισ. ευρώ, δηλώνοντας ουσιαστικά την αποτυχία της, μόνο που δεν μας είπε τι θα αγόραζαν οι ίδιοι με τα 50 δισ." επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης.
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τάχθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας υποχρεωτικές τις κραυγές κατά των ιδιωτικοποιήσεων. "Ο τόπος -σημειώνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος- βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η ανευθυνότητα έχει τεράστιο κόστος και η δημαγωγία όρια. Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους αντιστέκονται με άλλοθι το μνημόνιο στις αναγκαίες αλλαγές".
Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ δηλώνει ότι είναι έτοιμη ακόμη και για… "τρωικό πόλεμο", καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την τρόικα. "Αποκαλύφθηκε ότι κυβέρνηση και τρόικα σχεδίασαν την απαγωγή και το ξεπούλημα της ΔΕΗ σαν την αρπαγή της ωραίας Ελένης" σημειώνει η ΓΕΝΟΠ.
Κάθετα αντίθετοι είναι και οι εργαζόμενοι στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, επιχείρηση για την οποία γίνονται συζήτησεις και διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές κοινοπραξίες. "Αναρωτιόμαστε γιατί ξεπουλιέται μαι τέτοια εταιρεία και επίσης θέλουμε να μας πουν και με τι τίμημα θα ξεπουληθεί" δηλώνει ο πρόεδρος εργαζομένων της ΔΕΣΦΑ Απόστολος Θάνος.