Κραδασμών συνέχεια στο πολιτικό σκηνικό για τα 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία και τις αποκρατικοποιήσεις. Εξαγγελία για νόμο-φρένο στην πώληση δημόσιας γης και νέα πυρά κατά της τρόικα από τον Γ. Παπανδρέου. Αναβρασμός εντός ΠΑΣΟΚ, νέα κριτική από την αντιπολίτευση.
Ολοένα και ισχυρότερους κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η κυβερνητική απόφαση, που έγινε γνωστή από την τρόικα, για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, με στόχο την είσπραξη 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του χρέους.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε στρέμμα, αφού στόχος παραμένει η αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων ακινήτων, με την αντιπολίτευση όμως να την κατηγορεί ότι μεθοδεύει την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε και την Τρίτη να αμβλύνει τις αντιδράσεις -που οξύννονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος- εξαγγέλλοντας "φρένο" με νόμο για την πώληση δημόσιας γης, ενώ εκτόξευσε νέα πυρά κατά της τρόικα, λέγοντας ότι η Ελλάδα ζητά "σεβασμό στις δύσκολες θυσίες όλων και όχι ελεημοσύνη".
"Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερες συμβουλές ούτε ιδιαίτερες παραινέσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές μας, προφανώς θα τις τηρήσουμε και θα τις τιμήσουμε όμως με τον τρόπο που θα το κάνουμε τον αποφασίζουμε εμείς" είπε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της, επενδύει, αξιοποιεί, αλλά παράλληλα προστατεύει την περιουσία της, που δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στους ίδιους τους πολίτες". Και πρόσθεσε: "Για το λόγο αυτό, σήμερα, προτείνω ένα νόμο, για να απαντήσουμε με πράξεις σε κάθε καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο, ότι η δημόσια γη δεν πωλείται, ούτε μεταβιβάζεται, ούτε ανταλλάσσεται, όπως μπορεί να έγινε με το Βατοπαίδι. Θα καταθέσουμε νόμο, που θα κατοχυρώνει μια και για πάντα τη δημόσια γη. Και θα ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουν, μετά από ουσιαστικό διάλογο που θα προηγηθεί. Στο πλαίσιο της Αναθεώρησης, αυτή η ρήτρα θα πάρει συνταγματική ισχύ".
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα χρονικά όρια του μνημονίου. "Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε ένα στόχο 50 δισ. ευρώ… Είναι ένας στόχος που σηματοδοτεί τη βούλησή μας να φύγουμε από μία λογική ότι οι προσαρμογές γίνονται μέσα από μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, και να πάμε σε μία λογική που λέει ότι, μεσοπρόθεσμα, η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές, για να ελέγξουμε το μεγαλύτερο πρόβλημά της, που είναι το ύψος του δημοσίου χρέους" είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Το βράδυ της Δευτέρας, από τις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους κάνοντας λόγο για αξιοποίηση και όχι για πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και λειτουργώντας και αυτός πυροσβεστικά αποκάλεσε "ατυχές" το συμβάν με τις δηλώσεις της τρόικα.
Παράγοντες της κτηματαγοράς εξακολουθούν, ωστόσο, να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. ευρώ, χωρίς να ξεκαθαριστεί το ογκώδες μητρώο των καταπατημένων και εν συνεχεία χωρίς να πωληθούν ακίνητα-φιλέτα, που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτές.
Ανάλογα ερωτήματα θέτουν και αναλυτές της κεφαλαιαγοράς για το κατά πόσο μπορούν να μείνουν τελικά εκτός πλαισίου αποκρατικοποιήσεων, τα πλειοψηφικά δικαιώματα του Δημοσίου στις εισηγμένες και στις μη εισηγμένες εταιρείες.
Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, όμως, ότι δεν πρόκειται να πουληθεί δημόσια γη, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός και βουλευτές και στελέχη δεν φαίνεται να πείθονται από τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δόθηκε "μάχη" για να μην κατατεθεί και γραπτώς το αίτημα να κληθεί στην Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερώσει τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών για τα σχέδια της κυβέρνησης.
"Αν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, εμείς θα θέλαμε ο υπουργός Οικονομικών να βγει να μας ενημερώσει… Ασφαλώς θα θέλαμε να μας ενημερώσει σ' ένα συλλογικό όργανο, το κορυφαίο που έχουμε, σε μια κοινωνική επιτροπή. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε και ασφαλώς βρεθήκαμε πάρα πολλοί από μας σ' ένα σοκ" δήλωσε στον ρ/σ Ράδιοεννέα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης.
Για απουσία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κρίσης τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση μίλησε ο Μίμης Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: "Η συζήτηση για τα 50 δισ. είναι φαντασιακές καρικατούρες. Τα ακούνε οι ξένοι και γελάνε. Το χρέος δεν είναι δυνατόν να ξεπληρωθεί στο σύνολό του. Ή έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε αναπρογραμματισμό τους χρέους ή θα τοποθετούμε συνεχώς και άλλες φαντασιώσεις όπως τα 50 δισ.".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα πωληθούν ακίνητα του Δημοσίου. Η εξαγγελία νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα απαγορεύει την πώληση μεγάλων εκτάσεων δημόσιας γης, είναι βέβαιο ότι αποτελεί άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού" σχολίασε ο Γιάννη Μιχελάκης.
Η ΝΔ, μάλιστα, σηκώνει ακόμη περισσότερο τους τόνους εναντίον του υπουργού Οικονομικών και του ζητά εκ νέου να παραιτηθεί για λόγους πολιτικής ευθιξίας. "Είχαμε ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα τον εγκαλούν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι του ζητούν να έλθει στον ΚΤΕ για να μάθουν τι σχεδιάζει εν κρυπτώ με την τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις. Το ερώτημα παραμένει, πολιτική ευθιξία υπάρχει;" είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της και βαφτίζει την πώληση αξιοποίηση, σημειώνοντας: "Αφού η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έγιναν καταγέλαστοι στο ρόλο του αντιστασιακού απέναντι στη τρόικα, τώρα κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους μιλώντας για αξιοποίηση και όχι πώληση. Ο λαός πρέπει να τους απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Δεν σας επιτρέπω, σας εγκαταλείπω".
Ο ΛΑΟΣ, σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει εξωφρενικό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού όπως επισημαίνει η τρόικα προτείνει πωλητήριο ακόμη και σε παραλίες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αστέριος Ροντούλης τόνισε: "Είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να πληροφορείται τέτοιας σημασίας ειδήσεις κατ' αυτόν τον τρόπο; δεν θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στο ξεπούλημά της;".
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση με τις λέξεις πώληση και αξιοποίηση είναι "γελοίο" και δεν πείθει κανέναν. "Το Σαββατοκύριακο ζήσαμε ένα μνημειώδες έργο. Κυβέρνηση εναντίον τρόικα. Και επειδή δεν πείθει αυτή η ξαφνική σύγκρουση ζήτησα από τον κ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη Δευτέρα να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει σε όλα τα θέματα που εγέρθηκαν μέσα από αυτήν την αποκριάτικη αντιπαράθεση" σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης μέσω του ρ/σ Flash.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι "η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος".
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε από την πλευρά της ότι "η δήλωση του κ. Παπανδρέου για απαγόρευση πώλησης της κρατικής περιουσίας επιτείνει την απόλυτη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός και οι αγορές και προσπαθεί να εμπαίξει τους πάντες".
Αλλά και στα μεγάλα συνδικάτα όπου κυριαρχεί η ΠΑΣΚΕ οι συνδικαλιστές αντιδρούν έντονα και προαναγγέλλουν σκληρές κινητοποιήσεις. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος: "Όποιος υπουργός θέλει να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο για να μας σώσει να πουλήσει πρώτα το σπίτι του, το κότερό του και τη βίλα του. Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται προς πώληση. Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε".