Στο 6,6% η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, πρόβλεψη ΤτΕ για 3% για το 2011. Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την πραγματική απώλεια εισοδημάτων των μισθωτών, εξαιτίας της κρίσης και των σκληρών μέτρων.
Κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη ξεπέρασε η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, που εκτινάχθηκε στο 6,6%, ενώ για το σύνολο του έτους έφθασε το 4,5%, πάνω και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι ρυθμοί συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνονται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ μειώθηκε 1,9%, το δεύτερο τρίμηνο 1,8%, το τρίτο τρίμηνο 1,7% και το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκε 1,4%, σημειώνοντας ότι "έχουμε μία σταδιακή βελτίωση της κατάστασης".
Απαισιόδοξες για την ύφεση είναι και οι προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, όπου προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 3% ή και παραπάνω.
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που έφθασε πέρυσι το 9%, διαμορφώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθωτών σε επίπεδα προ 2006, ενώ για εφέτος προβλέπεται νέα μείωση 4,8%, για να σταθεροποιηθούν πιθανόν από το 2012.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η αγοραστική δύναμη των οποίων έφθασε σε επίπεδα χαμηλότερα του 2003, αφού οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 13,5%.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ζήτησε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, καθώς θεωρεί ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το δημόσιο χρέος. Αυτό επισήμανε στη δήλωσή που έκανε παραδίδοντας τα στοιχεία στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τονίζοντας πάντως πως η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.
Στη συνταγή για τη μείωση του χρέους που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνονται:
Αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ
Λουκέτο σε φορείς του Δημοσίου
Εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο
Μείωση των αμυντικών δαπανών
Υιοθέτηση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης περίουσίας Περιορισμός της φοροδιαφυγής
Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και
Διευκόλυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τονίζει ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πολιτικές που επιβάλλονται για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και ζητεί οι μεταρρυθμίσεις να προωθηθούν με ευρεία κοινωνική συναίνεση.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Με αφορμή την έκθεση Προβόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: "Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζει επί μήνες ο Σαμαράς, ότι ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και η αλλαγή μείγματος πολιτικής. Χωρίς σχέδιο, όραμα, ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική, η κυβέρνηση Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ βύθισαν τη χώρα σε χρόνο ρεκόρ στην ύφεση, την ανεργία και τη λιτότητα".
Από το ΚΚΕ σχολίασαν: "Απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δισ. επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου επισήμανε: "Ο κ. Προβόπουλος καταγράφει με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση που καθυστερεί, η ΝΔ που λαϊκίζει και η παραδοσιακή αριστερά που υπονομεύει την προσπάθεια, δεν θέλουν να την ακούσουν, γιατί δυστυχώς δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος πυο είναι αναγκαίο για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος του λαού και του έθνους".