Πιο αυστηρές ποινές για τις περιπτώσεις διακεκριμένης και συστηματικής φοροδιαφυγής προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο.
Εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις διακεκριμένης και συστηματικής φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αυτοφώρου -που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης- διαρκές χαρακτηρίζεται τελικά το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών στην περίπτωση που εκτείνεται έως το 1/3 του προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής. Δηλαδή, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα στους 20 μήνες και εφόσον πρόκειται για κακούργημα στα 5 χρόνια.
Αυτόφωρη διαδικασία θα ακολουθείται και στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής είτε με τη μη υποβολή είτε με την ανακριβή δήλωση εισοδήματος.
Για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θεσπίζεται εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, που θα διενεργεί σε όλη την επικράτεια προανακριτικές πράξεις, αλλά και θα εποπτεύει, θα συντονίζει και θα καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από όλους τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, έτσι ώστε οι σχετικοί φάκελοι που θα φτάνουν στα χέρια των κατά τόπους οικονομικών εισαγγελέων να είναι πλήρεις.
Συν τοις άλλοις, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή μέχρι 20 έτη αντί μέχρι 10 έτη, ενώ στα πλημμελήματα δεν θα χωράει πλέον μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης ποινής σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής. Η μετατροπή στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται με ελάχιστο ποσό/ημέρα τα 20 ευρώ αντί των 3 ευρώ σήμερα, με ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης:
Κατά προτεραιότητα ελέγχους σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή
Δημοσιοποίηση λίστας οφειλετών άνω των 150.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις
Δημοσιοποίηση λίστας για σοβαρές παραβάσεις π.χ. εικονικά τιμολόγια και
Αύξηση της προβεβαίωσης στο 50% αντί 25% στον κύριο φόρο στην περίπτωση προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια.
Επισημάνσεις υπουργών
Μπροστά στις προθέσεις του Γιώργου Παπακωνσταντινου να θεσπίσει θέση οικονομικού εισαγγελέα, λέγοντας ότι χρειάζεται έναν θεσμό με διευρυμένες εξουσίες και ευελιξία για να μπορεί να γίνει δουλειά, κορυφαίοι υπουργοί, νομικοί στο επάγγελμα, διατύπωσαν κάποιες επισημάνσεις.
"Η οικονομική αστυνομία δεν πρέπει να εποπτεύεται, αλλά να συνεργάζεται με τον οικονομικό εισαγγελέα" είπε ο Χρήστος Παπουτσής. Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι "το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται βοήθεια για να πατάξει το εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στην έννομη τάξη", ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: "Πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής με βάση το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, αλλά να μην δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό 'Φρανκεστάιν' ".
Ο κ. Καστανίδης ζήτησε -και έγινε δεκτό- ο οικονομικός εισαγγελέας να είναι κατ' αρχήν αντεισαγγελέας εφετών και να επιλέγεται από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο. Θα εποπτεύεται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα συνεπικουρείται από τρεις αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών. "Η κυβέρνηση θέλει να κάνει μια ομάδα κρούσης", όπως έλεγε ο Καστανίδης.