Συνεχίζεται η σκληρή πολιτική κόντρα με αφορμή την αποκάλυψη Στρος Καν ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009.
Συνεχίζεται η σκληρή πολιτική κόντρα με αφορμή την αποκάλυψη Στρος Καν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009.
Την είδηση φέρνει στο φως ο ίδιος ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί τον επόμενο μήνα από γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι επαφές Παπανδρέου – Στρος Καν εκείνη την εποχή δεν ήταν διαπραγματεύσεις, αλλά συζητήσεις στο πλαίσιο της διερεύνησης τρόπων κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε σχετικά στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA": "Το θέμα είναι λίγο λεπτό διότι αυτή ήταν μια ιδιωτική συζήτηση και μάλιστα δύο ανθρώπων που γνωρίζονται καλά. Το ΔΝΤ δεν μπορούσε και το είπε αυτό και ο κ. Καν να μας δώσει τόσο μεγάλο ποσό, όσο χρειαζόμαστε, 110 δισ. Το ΔΝΤ δεν έχει και δεν δίνει".
Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν έπεισαν τη Νέα Δημοκρατία, με τον Αντώνη Σαμαρά να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. "Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ τη Δευτέρα, εξερχόμενος των γραφείων του κόμματος.
Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν και οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε: "Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτε. Αυτοί που έκρυβαν ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009, ήταν αυτοί που λιποτάχτησαν αποκρύπτοντας την αλήθεια, τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τους εταίρους".
"Γιατί ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 (σ.σ. ο πρωθυπουργός) συζητούσε μυστικά με τον κ. Στρος Καν για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, δημόσια αποπροσανατόλιζε τον ελληνικό λαό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα;" σχολίασε από την πλευρά της ΝΔ ο Γιάννης Μιχελάκης.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε προειλημμένη απόφαση την προσφυγή της Ελλάδας στην τρόικα, τονίζοντας: "Τα χρήματα υπάρχουν. Το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην τρόικα".
"Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Την ίδια ώρα που καλούσε τον κ. Στρος Καν για να μπούμε στο ΔΝΤ, το διέψευδε στο εσωτερικό της χώρας" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.
"Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε μια σθεναρά, μια αμειγώς ευρωπαϊκή λύση" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Οικονόμου κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ "με την πολιτική του προκαλεί σύγχυση και στην κοινωνία και στις αγορές", υπογραμμίζοντας ότι "αυτό έχει κόστος το οποίο πληρώνει ο ελληνικός λαός".