Ότι θα μείνει στη χώρα και θα πεθάνει σαν μάρτυρας διεμήνυσε ο Καντάφι, στο δεύτερο μέσα σ' ένα 24ωρο διάγγελμα που απηύθυνε . Διαψεύδει ότι έχει δώσει εντολή για χρήση βίας, την ώρα που διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους από τα πυρά του στρατού και των βομβαρδιστικών.
Ότι θα μείνει στη χώρα και θα πεθάνει σαν μάρτυρας διεμήνυσε ο Μουαμάρ Καντάφι, στο δεύτερο μέσα σ' ένα 24ωρο διάγγελμα που απηύθυνε την Τρίτη το απόγευμα.
"Δεν είναι δυνατόν να φύγω από αυτόν τον τόπο. Θα πεθάνω ως μάρτυρας. Η επανάσταση δεν ανακόπτεται… Αντισταθήκαμε στο ΝΑΤΟ, δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Υψώσαμε ανάστημα και αντιστεκόμαστε", διακήρυξε με αγέρωχο ύφος και υψωμένη τη φωνή ο Καντάφι, απευθύνοντας μήνυμα και προς τον λαό και προς τη Δύση.
Ο Καντάφι μιλούσε επί μιάμιση ώρα, φώναζε και χειρονομούσε, αμφισβητώντας πληροφορίες ότι ο ίδιος έδωσε εντολή σε πολεμικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τη χώρα του για να καταστείλουν την εξέγερση. "Δεν έχω ακόμη διατάξει να γίνει χρήση βίας, ούτε μια σφαίρα να ρίξουν δεν έχω πει, αλλά όταν θα το πω θα καούν όλα" τόνισε, την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι διαδηλωτές είναι χιλιάδες από τα πυρά του στρατού και των βομβαρδιστικών.
Μόλις τη Δευτέρα, μάλιστα, αρνούμενοι να εκτελέσουν σχετικές εντολές δύο σμηναρχοι προσγείωσαν τα μαχητικά τους στη Μαλτα, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πλήρωμα πολεμικού σκάφους που πλέει προς τη Βαλέτα.
Με φόντο το κατεστραμμένο σπίτι του από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς το 1986, όπου βρήκε το θάνατο η θετή του κόρη, και ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα τεράστιο χέρι να συντρίβει αμερικανικό μαχητικό, ο Καντάφι καταρράστηκε τους διεθνείς συνωμότες που επιδιώκουν την ανατροπή του και τα ξένα μέσα που υπηρετούν -όπως είπε- το διάβολο. Κάλεσε τους οπαδούς του να διώξουν απ' τους δρόμους τις συμμορίες και διαβάζοντας τον ποινικό κώδικα, προειδοποίησε με εκτέλεση όσους καταστρεφουν τη χώρα. "Αυτή η πορεία -είπε- δεν μπορεί να ανακοπεί από αυτούς τους πράκτορες, τους αρουραίους που κινούνται στα σκοτεινά".
Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 02.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Καντάφι είχε εμφανιστεί και πάλι στην κρατική τηλεόραση για μόλις 22 δευτερόλεπτα, για να σιγάσει τις φήμες περί διαφυγής του στο εξωτερικό. "Μην ανησυχείτε! Ωχ, αρχισε να βρεχει. Θα μιλούσα στη νεολαια στην Πράσινη Πλατεία και θα περνούσα τη νύχτα μαζί τους, αλλα βρεχει και είναι καλό σημαδι, δόξα τω θεώ. Θέλω λοιπον να τους δείξω ότι βρισκομαι στην Τριπολη και όχι στη Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε αυτά που μεταδίδουν τα αδέσποτα σκυλιά. Γεια σας…" έλεγε.
Είχε προηγηθεί μια νύχτα τρόμου στην Τρίπολη, με τις πιστές στο καθεστώς δυνάμεις να πυροβολούν στο ψαχνό ό,τι κινούνταν στους δρόμους. Στελέχη της αντιπολίτευσης λένε πως τα θύματα των συγκρούσεων της Δευτέρας είναι πολλές δεκάδες, ενδεχομένως εκατοντάδες.
Ελικόπτερα και μαχητικα επιστρατεύτηκαν για τη συντριβή της εξέγερσης. "Βομβάρδισαν μόνον αποθήκες όπλων και πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια των αντικαθεστωτικών", υποστηρίζει ο γιος του Καντάφι, Σαϊφ, όμως η αντιπολιτευση κάνει λόγο για μακελειό.
Ερασιτεχνικό βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνει κόσμο να θρηνεί πάνω από τα καμένα πτωματα στρατιωτων. Όπως λένε αντικαθεστωτικοί, οι στρατιώτες αρνήθηκαν να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές και οι αξιωματικοί, αφού τους εκτέλεσαν, έκαψαν τις σορούς τους. Πτώματα κείτονται στους δρόμους, οι τραυματίες εγκαταλείπονται να πεθάνουν αβοήθητοι.
Ο πρώην υπεύθυνος Πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νουρι Ελ Μισμαρι, δηλώνει: "Επιτίθενται σ' αυτούς που σπεύδουν να βοηθήσουν τους τραυματίες. Κι όταν φθάνουν ασθενοφόρα, δεν βγαίνουν έξω γιατροί και τραυματιοφορείς, αλλά μισθοφόροι που συνεχίζουν να πυροβολούν τους τραυματίες κι αυτούς που πήγαν να τους βοηθήσουν".
Οι διαδηλωτές λένε ότι ελέγχουν αρκετές πόλεις κυρίως στα ανατολικά, ενώ πλήγμα για το καθεστώς συνιστούν κι οι αθρόες παραιτήσεις Λίβυων διπλωματών σ' ολόκληρο τον κόσμο, με τελευταίους τους πρεσβευτές στην Ουάσιγκτον και το Παρίσι.
Σχέδια απεγκλωβισμού Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων
Στο λιμάνι Ρας Λανούφ, κοντά στη Σύρτη της Λιβυής, έχει κατέπλευσει το εμπορικό πλοίο "Minerva Antonia" και είναι έτοιμο να παραλάβει τουλάχιστον 5 Έλληνες που έχουν ζητήσει να επιβιβαστούν και να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τουλάχιστον τρία ακόμη επιβατηγά πλοία "επιστρατεύονται" για να παραλάβουν από τη Λιβύη περίπου 100 Έλληνες και 13.000 έως 15.000 Κινέζους εργαζόμενους. Κέντρο υποδοχής των ανθρώπων αυτών θα γίνει η Κρήτη και τα εν λόγω πλοία αναμένεται να πραγματοποιήσουν πολλά δρομολόγια προκειμένου να τους μεταφέρουν όλους.
Παραμένει η ανησυχία γι' αυτούς που βρίσκονται απομακρυσμένοι, σε αποκομμένα σημεία της Λιβύης. Οι 10 Έλληνες, πάντως, που εργάζονται για την κατασκευή εργοστασίου και είχαν εγκλωβιστεί στην έρημο Σαχάρα μετά από επίθεση ενόπλων, κατάφεραν από μόνοι τους το βράδυ της Τρίτης να απεγκλωβιστούν και μετακινήθηκαν σε φυλασσόμενο μέρος.
Ένας από τους Έλληνες αυτούς είχε απευθύνει το πρωί της Τρίτης δραματική έκκληση για διάσωση, μέσω του MEGΑ, λέγοντας: "Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Σας παρακαλούμε. Έχουμε για τέσσερις ημέρες τροφή και μετά δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ελάτε να μας πάρετε. Σας παρακαλούμε! Με όπλα πυροβολούσαν πριν πέντε λεπτά. Απειλούνται οι ζωές μας".
Τρόπους εξόδου από τη χώρα αναζητούν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί και πολλά κράτη προσπαθούν να συντονίσουν την απομάκρυνσή των υπηκόων τους. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αποσύρουν το προσωπικό τους, ενώ έκλεισαν τρία κύρια λιμάνια στη Μεσόγειο.
Διεθνείς αντιδράσεις
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν έρευνα για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως και δυτικές πρωτεύουσες εκφράζουν, η μία μετά την άλλη, την οργή τους για το αιματοκύλισμα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε το καθεστώς του Καντάφι και ζήτησε να σταματήσουν οι δολοφονίες αθώων πολιτών, ενώ η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να σταματήσει η απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, αιματοχυσία και να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.
Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του, χαρακτηρίζοντας "πολύ, πολύ τρομακτικό" το διάγγελμά του, και κάλεσε τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν τη βία προειδοποιώντας με κυρώσεις.
Ο Νικολά Σαρκοζί, με ανακοίνωση του καταδίκασε "την απαράδεκτη χρήση βίας κατά του λαού της Λιβύης, που δεν μπορεί να εξασκήσει το θεμελιώδες δικαίωμα της διαμαρτυρίας". Ωστόσο οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά της εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από συναντήσεις, Σαρκοζί – Καντάφι.
Στην Ευρώπη υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στην τιμή του πετρελαίου, γιατί το 75% του "μαύρου χρυσού" της Λιβύης καλύπτει ανάγκες ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά, το 24% των αναγκών της Ιταλίας, το 10% των αναγκών της Γαλλίας και το 9% των αναγκών της Ισπανίας.
Αντίστοιχη ανησυχία υπαρχει και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι ζήτησε από τις εταιρείες πετρελαίου -αμερικανικές και ξένες- να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στη Λιβύη και επίσης ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να ανακοινώσει τώρα κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι.