"Είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και, μάλιστα, με τόκο" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Φινλανδία, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία.
"Είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και, μάλιστα, με τόκο" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Φινλανδία, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν, η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος. Τόνισε, ωστόσο, ότι "μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους θα ήταν χρήσιμα", καθώς -όπως είπε- κάτι τέτοιο θα ηρεμούσε τις αγορές, όπου επικρατεί ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, και θα επέτρεπε στην Αθήνα να διαχειριστεί την κατάσταση πολύ πιο αποτελεσματικά.
Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες συνόδους του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται να ληφθούν σημαντικές και συνολικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, άλλωστε, έχει παραπεμφεί και το θέμα της επιμήκυνσης και του επιτοκίου του ελληνικού δανείου των 110 δισ.
"Οφείλουμε -τόνισε- να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε το πλαίσιο των κανόνων που άπτονται του μεγαλύτερου επιτεύγματός μας, της νομισματικής ένωσης, ώστε να επικρατεί σταθερότητα στις αγορές, διότι παρατηρήθηκε μεγάλος φόβος και αστάθεια στις αγορές προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών και, γενικότερα, προς το ευρώ".
Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, καθώς και στη μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, και είπε ότι η Αθήνα έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι "το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί", προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει ν' αλλάξουν και κάνοντας αναφορά στα θέματα της διαφάνειας, της δημόσιας διοίκησης, της αξίοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων, της προεσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας και είπε: "Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές 'θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;'. Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος".
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τα φαινόμενα βίας και τόνισε ότι "απαιτείται μια ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία". "Η Ευρώπη -τόνισε- μπορεί να διαδραματίσει έναν ιστορικό ρόλο, αλλά και οι χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, ενώ ταυτοχρόνως έχουν την πείρα της μετάβασης από δικτατορικά καθεστώτα σε δημοκρατικά".
Από την πλευρά της, η Φινλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για "την άμεση λήψη μέτρων στην οποία προχώρησε η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία στην εθνική της οικονομία". "Προσδοκούμε -πρόσθεσε- να εξακολουθήσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εντός των επομένων μηνών. Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρωζώνης στο σύνολό της".