Νουθεσίες Ομπάμα στη Μέρκελ για αποφυγή μιας νέας κρίσης που θα ξεκινήσει από την Ευρώπη και θα καταλήξει στις ΗΠΑ. Πιέζουν την καγκελάριο οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας. Μέτρα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά ο Μπαράκ Ομπάμα στην Άγκελα Μέρκελ ζητώντας της ουσιαστικά να αναθεωρήσει τις θέσεις της έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, διαβλέποντας κίνδυνο νέας κρίσης, η οποία αυτή τη φορά θα ξεκινήσει από την ΕΕ και θα περάσει στις ΗΠΑ.
Μάλιστα για το θέμα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την ανάγκη για αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη."
Η Γερμανίδα καγκελάριος, δέχεται πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας της, με τους σοσιαλδημοκράτες να την εγκαλούν για υιοθέτηση πολιτικής που αποκλίνει έναντι του παραδοσιακά ευρωπαϊκού προσανατολισμού των γερμανικών κυβερνήσεων.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD μιλώντας στο περιοδικό "Wirtschaftswoche", Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σημείωσε με νόημα: "Ανάληψη ευθύνης για την Ευρώπη δεν σημαίνει να εμφανίζονται ξαφνικά γαλλο-γερμανικά χαρτιά. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από μία ευρωπαϊκή γραμμή. Η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη συναίνεση στην πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που στη Γερμανία ήταν παραδοσιακά πολύ μεγάλη."
Άσχετα πάντως με τις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνησης προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις Συνόδους Κορυφής, κάνοντας ουσιαστικά αγώνα δρόμου έως το τέλος Μαρτίου με φόντ 32 δισ. ευρώ.
Μέσα στο Μάρτιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση για τα αδιευκρίνιστα μέτρα της περιόδου 2011 – 2014, ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμη η ενδιάμεση έκθεση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρώτος κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα πρέπει να έχουν διοριστεί και οικονομικοί σύμβουλοι για το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων με κεντρικό στόχο 15 δισ. ευρώ έως το 2013.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ από όπου αναμένεται η εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ, του Καλλικράτη από όπου προσδοκώνται 500 εκατ. ευρώ αλλά και τουν νέου πλαισίου για την Υγεία με στόχο 1 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζει σε ανακοίνωση του: "Το δημόσιο χρέος διογκώνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ενώ η όποια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται στις απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, στις διαδοχικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και στη δημιουργία ενός εσωτερικού χρέους με τη 'στάση πληρωμών' του κράτους απέναντι στους πιστωτές του".
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ είχε προβλέψει τις εξελίξεις και πρόσθεσε: "Από την πρώτη στιγμή σύναψης του μνημονίου είχαμε προβλέψη το εξής: Ότι ο λαός θα χρεοκοπήσει σίγουρα και ότι θα υπάρχει απο εκεί και πέρα διαπραγμάτευση για το βαθμό χρεοκοπίας ενός τμήματος του κεφαλαίου, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία"
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, σημείωσε ότι η πτώχευση θα ήταν καταστροφική, κάλεσε για δίκαιη κατανονή των βαρών που προκύπτουν από το μνημόνιο και πρόσθεσε:"Οπωσδήποτε η έμφαση πρέπει να είναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που πάρα πολύς κόσμος υποφέρει να έχουμε Έλληνες και πάρα πολλούς Έλληνες, οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε: "Η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι έχει υποχρεώσεις απέναντι στους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες. Και τότε μας καταπόνησας και τώρα το κάνουν οικονομικά."
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απο μια ξοφλημένη κυβέρνηση, που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική της είναι μονόδρομος".