Ο Καντάφι ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης. Σφίγγουν οι αντικαθεστωτικοί τον κλοιό. Προσπάθειες για ανακατάληψη πόλεων από μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές. Κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό οι αντικαθεστωτικοί υπερασπίζονται με κάθε μέσο την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης, και θεωρείται στρατηγικής θέσης καθώς βρίσκεται κοντά σε διυλιστήρια κι έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γύρω από τη Ζαουίγια οι δυνάμεις του στρατού έχουν σχηματίσει κλοιό και ετοιμάζονται να επιτεθούν για την ανακατάληψη της πόλης.
Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους και στο δρόμου που συνδέει την Ζαουίγια με την Τρίπολη, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης αλλά και ενόπλους, που μετέχουν ενεργά στον έλεγχο των εισόδων στη λιβυκή πρωτεύουσα.
Από το πρωί στις τράπεζες της λιβυκής πρωτεύουσας επικράτησε το αδιαχώρητο μετά την ειδοποίηση κατοίκων της Τρίπολης ότι μπορούν να εισπράξουν το βοήθημα, που τους υποσχέθηκε το καθεστώς, ύψους περίπου 300 ευρώ.
Ο γιός του Καντάφι, Σαΐφ, μιλώντας σε ξένα δίκτυα, υποστήριξε και πάλι ότι όλα είναι ήρεμα στη χώρα και διέψευσε ότι η οικογένεια του διατηρεί κεφάλαια στο εξωτερικό ή ότι κάποιο μέλος της σκέφτηκε να φύγει από τη χώρα.
Ο ίδιος ερωτώμενος για το ηθικό του πατέρα του, τόνισε πως είναι ακμαιότατο! Όμως στη συνέντευξη του στο αραβικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, εμφανίστηκε διαλλακτικός, τόνισε πως η αναταραχή θα οδηγήσει στη διάσπαση της Λιβύης και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις τάξεις του λαού. Ο λαός δεν θα έχει κανένα μέλλον, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα. Η αναταραχή θα διασπάσει τη χώρα, όπως έγινε στο Αφγανιστάν"
Στα ανατολικά στην πόλη Μισράτα, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια μεγάλη μάχη με το στρατό, που φημολογείται ότι θα επιχειρήσει ανακατάληψη.
Την ίδια στιγμή ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Αζίζ, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Αλ Μπάιντα, ανακοίνωσε σχέδιο για συγκρότηση μιας προσωρινής αρχής από τους αντικαθεστωτικούς, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις λιβυκές φυλές ακόμα και σε εκείνη του Καντάφι.
Τα ξημερώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέγκρινε ομόφωνα εμπάργκο όπλων, οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις κατά του λιβυκού καθεστώτος και ανέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει έαν διερπάχθησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στο ψήφισμα γίνετει επίκληση και του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, είπε: "Όπως είπε σήμερα και ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τα μοναδικά μέσα που έχει ένας ηγέτης για να παραμείνει στην εξουσία είναι η χρήση μαζικής βίας κατά του ίδου του λαού του, τότε έχει χάσει την νομιμότητα να ασκεί εξουσία και πρέπει να κάνει αυτό που είναι το σωστό για τη χώρα του, φεύγοντας τώρα!"
Την ίδια στιγμή, που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Βρετανοί παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Λιβύης στέλνοντας μεταγωγικά και κομμάντος για τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων από τα ανατολικά της χώρας.
Όμως στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της Λιβύης διαδραματίζεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, καθώς δεκάδες χιλιάδες ξένοι υπήκοοι δίνουν μάχη επιβίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Παρόμοιες εικόνες διαδραματίζονται και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου πολίτες ξένων χωρών έχουν κατασκηνώσει εντός και εκτός του κτιρίου περιμένοντας για να βρουν μια θέση σε οποιαδήποτε πτήση, που θα τους βγάλει έξω από τη φλεγόμενη Λιβύη.