Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά από σύσκεψη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη σύσκεψη που είχε ο ίδιος και η υφυπουργός Άννα Νταλάρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση μελετά τη:
Μείωση του αριθμού των ενσήμων από τα 80 στα 50 για ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων και
Μείωση του αριθμού των ενσήμων από τα 150 και 200 σήμερα στα 120 για άδεια παραμονής και εργασίας μεταναστών στη χώρα μας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους εργοδότες απασχολούν αλλοδαπούς ή Έλληνες ανασφάλιστους. Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει την επιβολή του αυστηρότερου μέτρου που είναι η δήμευση της περιουσίας του εργοδότη, ωστόσο το υπουργείο προσανατολίζεται να διατηρηθεί το χρηματικό πρόστιμο, το οποίο όμως θα αυξηθεί κατά πολύ από τα επίπεδα των 500 ευρώ που είναι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων για την άδεια παραμονής των μεταναστών, η θέση της ΓΣΕΕ ήταν να μειωθούν στα 100.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε πως "δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων".
"Μέσα από αυτή τη διαδικασία προστατεύουμε τους μακρά εργαζόμενους και ενταγμένους στην ελληνική κοινωνία μετανάστες, που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων" δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα.
Παράλληλα, η κ. Νταλάρα απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η απεργία πείνας των μεταναστών που κάνουν απεργία πείνας με αίτημα χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα μας και να δεχτούν να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής, που προϋποθέτει και αναβολή απέλασης.
"Όλοι ελπίζουμε σε μια λύση και αυτή την έκκληση κάνουμε, σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτόν, αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί για αυτούς λύση" ανέφερε η υφυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί "πλατειά ανοχή και διαλλακτικότητα", κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά ανθρωπιστική περίπτωση.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας των μεταναστών που κάνουν απεργία πείνας έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Από την Κυριακή, 35 εξ αυτών σταμάτησαν και το νερό και ήδη 25 μετανάστες νοσηλεύονται σε Αθήνα και άλλοι 3 στη Θεσσαλονίκη.