Να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις πόλεις-προπυργια, Τρίπολη και Σύρτη, επιχειρεί ο Καντάφι στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, Ομπάμα και Ευρωπαίοι τον καλούν να παραδώσει την εξουσία, με τους Αμερικανούς να προχωρούν σε αναδιάταξη δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Να κρατήσει υπό τον έλεγχό του δύο πόλεις-προπυργια, την Τρίπολη και τη Σύρτη, επιχειρεί ο Καντάφι στη Λιβύη. Ο συνταγματάρχης περιστοιχίζεται από άντρες πολύ καλά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους που προέρχονται από τρεις φυλές με πολύ στενούς οικογενειακούς δεσμούς.
Ξένα πρακτορεία αναφέρουν σποραδικές συγκρούσεις στα δύο προπύργια των αντικαθεστωτικών, ανατολικά και δυτικά της Τρίπολης, δηλαδή στις πόλεις Μισράτα και Ζαουίγια. Στη Μισράτα, μάλιστα, κυβερνητικές δυνάμεις και στασιαστές συνεχίζουν να πολεμούν για τον έλεγχο του αεροδρομίου, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας η αεροπορία του Καντάφι βομβάρδισε βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στην Ανατολική Λιβύη, που είχαν πέσει στα χέρια των ανταρτών.
Οι αντιφρονούντες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αιχμή τα ανατολικά όπου βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές, όμως στρατιωτικά δεν είναι το ίδιο δυνατοί με την πλευρά του Καντάφι, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σπάσουν την άμυνα της Σύρτης και να προελάσουν προς Τρίπολη.
Άλλο ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αντικαθεστωτικοί είναι αυτό της πολιτικής εκπροσώπησης, καθώς οι επαναστατικές επιτροπές δεν συμφωνούν να ηγηθούν του κινήματος οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης γιατί είναι πρόσωπα που είχαν συνεργαστεί με τον Καντάφι. Επίσης, δεν συμφωνούν στο να υπάρξει προσωρινή κυβέρνηση γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα παγιωθεί η διχοτόμηση της χώρας.
Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί αντιδρούν με αυτοσυγκράτηση στη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ και προς το παρόν αυτό που ζητούν είναι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να μην δέχεται ο Καντάφι μισθοφόρους από την Κεντρική Αφρική.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε εστιατόριο της Τρίπολης, ο Καντάφι δήλωσε προδωμένος από τους δυτικούς ηγέτες με τους οποίους είχε χτίσει -όπως είπε- μια καλή σχέση τα τελευταία χρόνια και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να φέρουν πάλι στη Λιβύη την αποικιοκρατία, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα.
Μιλώντας νωρίτερα σε σερβικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο συνταγματάρχης είχε υποστηρίξει ότι ομάδες νεαρών, υπό την επήρεια ναρκωτικών, κατέλαβαν στρατώνες και ότι συμμορίες της Αλ Κάιντα επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο στις περιοχές που ελέγχουν.
Σύμφωνα, πάντως, με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Μουαμάρ Καντάφι ανέθεσε στον υπεύθυνο διεθνούς ασφάλειας της Λιβύης Μπουζάιντ Ντόρνταχ ν' αρχίσει διαβουλεύσεις με την ηγεσία των ανατολικών περιοχών. Πρόκειται για έναν μετριπαθή πολιτικό, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό, πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη τη δύσκολη περίοδο του εμπάργκο που η χώρα ήταν απομονωμένη και πρόσωπο με διεθνείς διασυνδέσεις. Φέρεται ως το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί του Καντάφι, άγνωστο όμως παραμένει το εάν οι αντικαθεστωτικοί θ' ανοίξουν διάλογο μαζί του.
Άλλωστε, μόλις την Κυριακή ο εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου που εδρεύει στη Βεγγάζη και θεωρείται σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ως "το πρόσωπο" της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με ένα καθεστώς που σκοτώνει τον λαό του.
Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατεί ακόμη το αδιαχώρητο, ενώ στα δυτικά και ανατολικά σύνορα της Λιβύης συνωστίζονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Στη Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν με αγωνία την πρώτη χειροπιαστή στήριξη από τη Δύση, συγκεκριμένα από τη Γαλλία, που στέλνει δύο αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια. "Είναι η αρχή μια μαζικής επιχείρησης ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τους πληθυσμούς των απελευθερωμένων περιοχών", διακήρυξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδιάταξη των δυνάμεων του στην περιοχή γύρω από την Λιβύη έτσι ώστε να υπάχει ευελιξία και δυνατότητα εφαρμογής των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας, ενώ ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι η εξορία είναι ένα σενάριο για τον Καντάφι. Τις δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνει, αρνούμενος να απαντήσει στην ερώτηση εάν οι ΗΠΑ θαμπορούσαν να διευκολύνουν τον συνταγματάρχη να φύγει με ασφάλεια από την χώρα, εάν το αποφάσιζε.
"Πρεπει να εργαστούμε όλοι μαζί για επιπλέον βήματα ώστε να λογοδοτήσει η κυβέρνηση Καντάφι, να χορηγήσουμε ανθρωπιστική βοήθεια σ' εκείνους που έχουν ανάγκη και να υποστηρίξουμε τον λιβυκό λαό καθώς μια επιδιώκει μια μετάβαση στη δημοκρατία…" δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Μετά τον ΟΗΕ, κυρώσεις στο λιβυκό καθεστώς επέβαλε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας βρίσκονται σε περιοχές που δεν ελέγχονται πλέον από τον Καντάφι.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι "είναι ώρα για τον συνταγματάρχη Καντάφι να φύγει, και να φύγει τώρα, καθώς δεν έχει θέση στο μέλλον της Λιβύης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μάλιστα, δεν απέκλεισε τη χρήση "στρατιωτικών μέσων" και κάλεσε όσους υπηρετούν το καθεστώς να το εγκαταλείψουν όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.
Με κάποιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να λειτουργούν στο 25%, τη Δευτέρα έγιναν κάποιες εξαγωγές πετρελαίου από το Τομπρούκ, τη βασική πύλη της χώρας για εξαγωγή "μαύρου χρυσού". Με την ανησυχία να διογκώνεται, οι επαναστατικές επιτροπές λένε ότι θα σεβαστούν απολύτως όλα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει ο Καντάφι με τις πετρελαϊκές ετειρείες της Δύσης.
Σχετικά άρθρα
Σφίγγει ο κλοιός
Σε άνοδο το πετρέλαιο
Διαδηλώσεις στο Ομάν