Ο Οίκος Standard & Poor's, με ανακοίνωσή του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης έως και δύο βαθμίδων, τόσο της Ελλάδας όσο και της Πορτογαλίας. Ανοδικά κινείται την Τετάρτη το spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Αναστάτωση στις αγορές προκαλούν η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τους Ευρωπαίους και το σκηνικό αβεβαιότητας για εάν τελικά θα είναι εφικτή μια απόφαση. Αποτέλεσμα της ανησυχίας, είναι τα επιτόκια δανεισμού να κάνουν νέο "ράλι".
Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε και πάλι στις 900 μονάδες βάσης μετά και την ανακοίνωση της Standard & Poor's η οποία άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης έως και δύο βαθμίδων για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Στην ανακοίνωση του Οίκου, επισημαίνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με το μηχανισμό στήριξης, ενώ ο αναλυτής της Standard & Poor's, Μάρκο Μίρσνικ, τονίζει χαρακτηριστικά: "Διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές, καθώς παραμένουμε αβέβαιοι για την τελική μορφή και επίδραση των προτεινόμενων χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αφού αυτά μένει να αποφασιστούν από τους ηγέτες της ευρωζώνης"
Οι αναλυτές του Οίκου, αναφέρουν πως εάν ο υπό σύσταση μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους για τις χώρες που προσφεύγουν σε αυτόν και θέτει όρους βάσει των οποίων η αποπληρωμή των ιδιωτών επενδυτών θα έπεται εκείνης του μηχανισμού, δηλαδή θα προεξοφλεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους, τότε είναι βέβαιη η υποβάθμιση.
Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών, Όλι Ρεν, με δηλώσεις του στο Reuters τονίζει ότι το θέμα της αλλαγής των όρων του ελληνικού δανείου παραμένει στο τραπέζι ενόψει των δύο συνόδων κορυφής, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι η απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα προσαρμογής.
Ο ίδιος πρόσθεσε: "Το ζήτημα του κόστους δανεισμού εξαρτάται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και με δεδομένο πως οι χώρες συνεχίζουν να τηρούν τους υφιστάμενους όρους".
Ο καθηγητής του Harvard και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση χρέους για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δήλωσε: "Με τον καιρό, τόσο η Ιρλανδία και η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, γιατί είναι απίθανο να τα πληρώσουν. Δεν είναι κάτι που θα γίνει φέτος, αλλά δεν μπορεί να αναβάλλεται αιωνίως".
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: "Χθες ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα. Πρώτη φορά ακούω τέτοια δήλωση. Μέχρι τώρα έλεγαν πως πηγαίνουμε καλά".