"Βολές" κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στήριξη από τον επικεφαλής της Κ.Ο των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει για τη σύνοδο κορυφής προσπάθησε να αντιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα τα καταφέρει και δεν θα επιβεβαιωθούν όσα λένε οι σειρήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις κατηγορίες που δέχθηκε από τα στελέχη της για τις συναντήσεις που είχε με τον Στρός Καν και πρόσθεσε: "Μόνο προδότη δεν με είπανε, επειδή συζήτησα λένε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Επειδή έψαχνα λεφτά για τη χώρα μου. Τότε που δίναμε μάχη για να βρούμε λύση για να μη ζήσουμε τη χρεοκοπία. Ποιος θα τα πλήρωνε, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Βουλγαράκης; "
Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ότι και η Νέα Δημοκρατία, που άφησε δηλαδή τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι τέλους, ενώ ανοίγοντας τις εργασίες των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων στο Ζάππειο, υπογράμμισε την κρισιμότητα της συνόδου κορυφής για το μέλλον της ευρωζώνης και τόνισε: "Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει τις σωστές αποφάσεις, Γι' αυτό βεβαίως καταλαβαίνω την αγωνία όλων μας, γι αυτό κάνουμε κάθε προσπάθεια, αυτό να το μεταφέρουμε με ευθύτητα και ειλικρίνεια, με κατανόηση σε όλους τους συναδέλφους και σε όλες τις χώρες της ΕΕ."
Όπως φαίνεται οι ηγέτες και τα στελέχη των σοσιαλιστικών κομμάτων δημιουργούν μέτωπο υπέρ των χωρών του νότου, που ζητούν από την Γερμανίδα καγκελάριο να υιοθετήσει την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγου.
Ο Π. Ράσμουσεν, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε για το θέμα: "Το μήνυμα μας προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να κατεβάσουν αυτό το επιτόκιο. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Κατεβάστε το γιατί μπορείτε και γιατί είναι απαραίτητο για να βγάλουμε την Ευρώπη από αυτή την κρίση".
Για τα επιτόκια μίλησε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος είπε: "Τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά γι αυτό και πρέπει να τα μειώσουμε. Τα ευρωομόλογα κατά τη γνώμη μου αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για να μειωθούν τα επιτόκια.
Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ με δήλωση της έδειχνε πως η Γερμανία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο θέμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων.
Ο μηχανισμός στήριξης και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας θα συζητηθούν και στη σύνοδο των ηγετών των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στο Ελσίνκι.
Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον εντολοδόχο Ιρλανδό πρωθυπουργό και συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. "Η Ιρλανδία όμως έβαλε μπροστά για ανάπτυξη. Ξεκίνησε τη μάχη της. Εμείς έχουμε μείνει πολύ πίσω. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τη δική μας μάχη για ανάπτυξη. Εύχομαι αυτό να γίνει γρήγορα. Άλλη λύση δεν υπάρχει".
Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζε πως ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει το κλίμα, ενόψει των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και αποδίδει αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αντιδρούν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, δήλωσε: "Το χρέος το δημιούργησαν εκείνοι, που μόνο στην Ελβετία έχουν 600 δισ. Αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας"
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι μετά τις 25 του Μάρτη ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει είτε σε εκλογές, είτε σε ανασχηματισμό και πρόσθεσε: "Ή θα προχωρήσει σε εκλογές που θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ή θα αλλάξει την κυβέρνηση. Με αυτή την κυβέρνηση αδυνατεί ο ελληνικός λαός να έχει την οποιαδήποτε ελπίδα".
Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε: "Τώρα πλέον δεν πείθει κανένα. Γιατί όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως το μνημόνιο είναι ο δρόμος της βαθιάς οικονομικής κρίσης, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους".
Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρο ευθυνών, αφού κυβερνά τα 21 από τα 36 χρόνια, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου αντί να σχολιάζει τις εξελίξεις πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.