Προβληματισμό προκαλούν τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις νέες χορηγήσεις δανείων, καθώς δείχνουν περαιτέρω μείωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Προβληματισμό προκαλούν τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις νέες χορηγήσεις δανείων, καθώς δείχνουν περαιτέρω μείωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κι αυτό στον έντονο απόηχο της προαναγγελίας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμα κι από τον Απρίλιο, που θα καταστήσει πιο επαχθείς τους όρους δανεισμού και δυσχερέστερη την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.
Συνολικά τα νέα δάνεια ήταν 152 εκατ. λιγότερα από τον Δεκέμβριο. Τα δάνεια προς τις εμπορικές επιχειρήσεις σημείωσαν περαιτέρω μείωση κατά 3,9%, προς τη βιομηχανία κατά 1,7%, τα νέα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 0,7% και τα καταναλωτικά κατά 4,1%.
Την προοπτική ανάκαμψης εξακολουθούν να σκιάζουν οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου, το οποίο παραμένει πάνω από τα 115 δολάρια.
Αν και αναλυτές συμφωνούν με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών στο ότι τα αποθέματα που υπάρχουν αλλά και η ηρεμία στη Σαουδική Αραβία απομακρύνουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο νέας πετρελαϊκής κρίσης, κοινή είναι η πεποίθηση ότι όσο οι τιμές παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια, "φρενάρουν" την ανάπτυξη.
Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν οι διεθνείς αναλυτές και τις διεθνείς τιμές των τροφίμων, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αυξάνονται για όγδοο συνεχή μήνα, με τους πιο απαισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από τη κρίση στη διαετία 2007- 2008.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο άνοδο 34% σε σχέση με πέρσι όντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1990, ενώ ειδικά όσον αφορά στις τιμές των δημητριακών είναι αυξημένες κατά 54% σε σχέση με πέρσι και βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008.
Ως ανασχετικός παράγοντας σε νέα κρίση τιμών, λειτουργεί το ρύζι, η τιμή του οποίου αν και είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρσι, κινείται καθοδικά από τον Νοέμβριο του 2010.