Σημαντικές μειώσεις, έως και 15%, θα υποστούν όσοι λαμβάνουν αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ μηνιαίως, με το ενιαίο μισθολόγιο ενώ χιλιάδες χαμηλόμισθοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 5%.
Σημαντικές μειώσεις, έως και 15%, θα υποστούν όσοι λαμβάνουν αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή τουλάχιστον 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους και αρκετοί που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια, όπως δικαστικοί, διευθυντές του ΕΣΥ και διπλωμάτες, με το ενιαίο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με μελέτη εμπειρογνωμόνων το 16,3% των 770.000 υπαλλήλων του δημοσίου αμείβεται σήμερα με πάνω από 2.500 ευρώ το μήνα και σε αυτούς περιλαμβάνονται εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του γενικού χημείου και του λογιστηρίου του κράτους, εργαζόμενοι στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε ανεξάρτητες αρχές, στη γενική γραμματεία ενημέρωσης και στο ελεγκτικό συνέδριο.
Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες χαμηλόμισθοι με σημαντικά, τυπικά προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 5%.
Την ερχόμενη εβδομάδα, η διυπουργική επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων ανά φορέα με προτεραιότητα στα υπουργεία Υγείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Οικονομικών και ΟΤΕ, στα οποία θα διοριστούν φέτος ως μόνιμοι, περίπου, 6.500 απόφοιτοι των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης, δικαστών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, αλλά και παλαιοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
Εκτός των μονίμων, θα εγκριθούν 7.650 θέσεις συμβασιούχων σε δήμους και περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται, όμως, με τον Καλλικράτη στο κράτος, λόγω των καταργήσεων και συγχωνεύσεων δεκάδων οργανισμών του δημοσίου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι εκτός από την οργανική τους θέση θα αποκτήσουν και την ιδιότητα του κρατικού υπαλλήλου ώστε να μετακινούνται ευκολότερα, εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες.
Οι μετατάξεις θα γίνονται πλέον με κριτήρια όπως η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και με μόρια που θα αναλογούν σε πτυχίο ή προϋπηρεσία, ώστε να είναι αξιοκρατικές και διαφανείς.