Συνεχείς διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής. Θέτει θέμα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους οι Γερμανοί.
Το θέμα της εποπτείας των οίκων αξιολόγησης φέρνει στο τραπέζι των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με επιστολή του προς τους Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, Όλι Ρεν, Ζαν Κλωντ Τρισέ και Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτηρίζει την απόφαση υποβάθμισης της Ελλάδας τελείως αδικαιολόγητη και ζητά την επείγουσα αντιμετώπιση του θέματος των επιπτώσεων τέτοιων αποφάσεων από τα συμβούλια των υπουργών οικονομικών.
Τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου.
Τα spreads των δεκαετών ομολότων υποχώρησαν ωστόσο ελαφρώς ενδοσυνδριακά από τα υψηλά των 970 μονάδων, παραμένοντας όμως πάνω από τις 963 μονάδες βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεωκοπίας της χώρας έκαναν νέο ρεκόρ στις 1076 μονάδες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης ενόψει της αυριανής συνόδου εκφράζει την ευχή να καταλήξουν σε μια επί της αρχής συμφωνία για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους και παράλληλα να "ανοίγει παράθυρο" για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων τονίζοντας ότι τα ελληνικά προβλήματα δεν λύνονται σε τρία χρόνια, ενώ πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών λαθών της οικονομικής της πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια. Με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα την δημοσιονομική της ισορροπίας εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα".
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο Γάλλους αξιωματούχους αναφέρει ότι οι 17 της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε συμφωνία για την τελική διατύπωση του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που θα περιλαμβάνει κεφάλαια για την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, παρέχοντας όμως την ευχέρεια στην κάθε χώρα να πετύχει με τον δικό της τρόπο τους συγκεκριμένους στόχους.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της διεύρυνσης του ταμείου και τη μείωση των επιτοκίων, ο επίτροπος Ρεν, με απάντησή του σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά, τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της διεύρυνσης των πόρων και της βελτίωσης των όρων δανεισμού, αλλά και της δυνατότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "Η Επιτροπή στηρίζει μια ευέλικτη και ευρύτερη δέσμη μέσων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (καθώς και για τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), διότι πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα αυτόν θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού και θα παράσχει απαντήσεις προσαρμοσμένες στην ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους".
Σε ότι αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πόρων του Ταμείου, η Γερμανία εξακολουθεί να καθυστερεί ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τη συζήτηση για απευθείας αγορά ομολόγων. Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε: "Το ζήτημα της αύξησης των περιθωρίων δανεισμού του ταμείου διασώσεων δεν πρόκειται να αποφασιστεί την Παρασκευή, αλλά θα περιληφθεί στο ευρύτερο πακέτο που θα συζητηθεί στα τέλη Μαρτίου. Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο ρόλο του ταμείου σε σχέση με αγορές ομολόγων προβληματικών οικονομιών".