Νέες αξιώσεις προβάλλει η γερμανική πλευρά στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική θέση. Αρωγοί των Γερμανών οι Ολλανδοί, στήριξε την ελληνική κυβέρνηση ο Γιούνκερ.
Νέες αξιώσεις και όρους προβάλει με την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών η Γερμανία με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση ως προς τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα όσα είπε και στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής βουλής, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δεχθεί να πουλήσει δημόσια περιουσία και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.
Για το θέμα η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: “Θα συζητήσουμε τις επιθυμίες ορισμένων χωρών και εδώ πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι πρέπει να υπάρχει ένα δούναι και λαβείν. Ότι, δηλαδή, οι περισσότερες δεσμεύσεις για βοήθεια πρέπει να δίνονται υπό τον όρο ανάληψης περισσότερων υποχρεώσεων προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και αυτήν την αρχή θα την εφαρμόσουμε και τώρα, όπως έγινε και τους προηγούμενους μήνες.”
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν έκρυψε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, κάλεσε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις, που θα κατευνάσουν τις αγορές. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις: "Τόνισα την ανάγκη για να στηριχθούν οι χώρες, που βρίσκονται στο μέτωπο των εξελίξεων, Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις μας για την ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικές για να σταθεροποιήσουν ολόκληρη την ευρωζώνη μαζί βεβαίος και την Ελλάδα."
Το Βερολίνο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αποκλείει τόσο τη χρήση του μηχανισμού για επαναγορά ομολόγων όσο και από την ευρεία επέκταση του. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και σύμμαχος των Γερμανών, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος υπογράμμισε: "Η μόνη περίπτωση για να σκεφτώ να ενισχύσω τις εγγυήσεις είναι να είμαι βέβαιος ότι η μεταφορά των χρημάτων από τη βόρεια στη νότια Ευρώπη θα σταματήσει γιατί μπορούμε να πετύχουμε το σύμφωνο σταθερότητας".
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο στήριξε την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε: “Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί και τη δική μας συνδρομή αλλά δεν αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει (το χρέος της)."
Σχετικά άρθρα
Συναίνεση και βολές