"Επίθεση" των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους μετανάστες. "Απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για "κατάργηση της Βουλής".
Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή προκάλεσε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους απεργούς πείνας του μεγάρου Υπατίας. Οι βασικοί όροι της συμφωνίας κυβέρνησης – μεταναστών προβλέπουν καθεστώς ανοχής για όσα εξάμηνα χρειαστεί αρκεί να υπάρχει αιτιολόγηση από την αστυνομία, μείωση από 12 σε 8 των ετών παραμονής στην Ελλάδα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άδεια νομιμοποίησης και μειωμένα ένσημα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με άλλα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησε τους όρους με τους οποίους έπειτα από 44 ημέρες δόθηκε τέλος στην απεργία πείνας των 300, υποστήριξε στη Βουλή ότι τα όσα συμφωνήθηκαν δεν αλλάζουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τους παράνομους μετανάστες.
"Το τελικό αποτέλεσμα -είπε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή- όλης αυτής της προσπάθειας είναι πραγματικά και άδειες παραμονής να μην έχουν δοθεί και να έχει τερματιστεί η απεργία πείνας και οι ανθρώπινες ζωές να μην έχουν κινδυνεύσει και να μην έχουμε δώσει αυτό που ζητούσαν οι μετανάστες αλλά να έχουν πάρει αυτό που το ελληνικό κοινοβούλιο και η ελληνική νομοθεσία έτσι κι αλλιώς τους έδινε".
"Απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος και αφού μίλησε για "φοβική κυβέρνηση" ρώτησε: "Μ' αυτό τον φόβο θα πάτε στο Ελσίνκι, στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτείτε για τα οικονομικά ζητήματα του τόπου; Μ' αυτό τον φόβο θα κυβερνήσετε τον τόπο; Εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα και εσείς το λύσατε κατά τον χειρότερο τρόπο".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για "κατάργηση της Βουλής". "Σημαίνει δεδικασμένον, οι οποιοιδήποτε 200, 300 αύριο εκβιάζουν, θα παίρνουν τα ίδια. Και ποιος έδωσε δικαίωμα σε υπουργούς ή υφυπουργούς να καταργούν τη Βουλή; Κατάργηση της Βουλής σημαίνει εσχάτη προδοσία για όσους διαβάζουν Σύνταγμα" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA επισήμανε: "Οι τελούντες σε καθεστώς ανοχής δεν απολαμβάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα σαν τους νομίμους απλώς μπορούν τους έξι μήνες εδώ, να εργάζονται. Αυτό το λέει ο νόμος".
Η γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", κατηγόρησε την κυβέρνηση για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους μετανάστες, στο "Ράδιο 9" υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει τα νομικά όπλα που είχε, εμείς αυτό είπαμε, πολύ πιο πριν. Παλεύει ανάμεσα στην πολιτική της μηδενικής ανοχής και στην πίεση, που δέχεται από μια σειρά αγώνες".
"Εγώ δεν θεωρώ ότι μια κυβέρνηση είναι κακό να υποχωρεί -σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης- καθόλου κακό. Όπως και εγώ δεν θεωρώ πως είναι κακό να έχω μια θέση, να έχω μια κατεύθυνση και να κάνω μια υποχώρηση".
Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε ένα ζήτημα που διχάζει την κοινωνία, σημειώνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ την έναρξη διαλόγου για συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων "διασταύρωσαν τα ξίφη" τους η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.