Μάχη από Ιάπωνες ειδικούς να αποτρέψουν έκρηξη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φαίνεται πως έχει αρχίσει μια τήξη πυρηνικών καυσίμων. Άλλοι δύο χιλιάδες νεκροί εντοπίστηκαν σε ακτές της περιφέρειας Μιγιάκι.
Μάχη για να αποτρέψουν έκρηξη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις, δίνουν Ιάπωνες τεχνικοί.
Όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Τόκιο, στους τρεις αντιδραστήρες φαίνεται ότι έχει αρχίσει μια τήξη πυρηνικών καυσίμων και καθώς συνεχίζεται η μάχη με τον χρόνο και τις υψηλές θερμοκρασίες, ανεβοκατεβαίνει η στάθμη του νερού που πρέπει κανονικά να ψύχει τις ράβδους με το πυρηνικό καύσιμο.
Οι τεχνικοί διοχετεύουν με αντλίες θαλασσινό νερό, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το λιώσιμο αυτών των ραβδων και καταστραφεί το μεταλλικό περίβλημα, απελευθερώνοντας ραδιενέργεια στο περιβάλλον.
Το πρωί της Δευτέρας προηγήθηκε έκρηξη σε δεύτερο αντιδραστήρα, προκαλώντας κατάρρευση των τσιμεντένιων τοίχων και της οροφής και τον τραυματισμό 11 εργαζομένων, με τις αρχές πάντως να διαβεβαιώνουν ότι δεν έπαθε ζημιά το χαλύβδινο κέλυφος που προστατεύει τον πυρήνα.
"Εκτιμούμε ότι η εκρηξη στον αντιδραστηρα υπ' αριθμόν 3 είναι παρόμοια με εκείνη που έγινε στον υπ' αριθμόν 1. Σε αυτό το σταδιο μπορούμε να βεβαιωσουμε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα είναι ασφαλές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα έκλυσης ραδιενεργών σωματιδίων είναι μικρή" δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκιο Εντάνο.
Λίγες ώρες μετά τη δεύτερη έκρηξη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σ' έναν άλλο αντιδραστήρα υπήρξε για κάποιο διάστημα πλήρης αποκάλυψη του πυρηνικού καυσίμου. Προσπαθώντας να εξηγήσει τι οδήγησε σ' αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: "Κάποια στιγμή τέλειωσαν τα καύσιμα της αντλίας και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από την αρχική εκτίμησή μας. Κάποια στιγμή, η στάθμη του νερού άρχισε να πέφτει και οι ράβδοι του καυσίμου αποκαλύφθηκαν. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για λίγο".
Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδρίασε στη Βιέννη, κεκλεισμένων των θυρών, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο Ιάπωνας επικεφαλής της Επιτροπής τόνισε πως "είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση τύπου Τσερνομπιλ αυτό που έγινε στην Ιαπωνία". Δήλωσε, δε, ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και τον σχεδιασμό μονάδας, αλλά σε μια "τεράστια φυσική καταστροφή που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων". Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στέλνει τελικά στο Τόκιο εμπειρογνώμονες, μετά το "πράσινο φως" που άναψαν οι ιαπωνικές αρχές.
Ο Ακίρα Ομότο, ένας από τους Ιάπωνες επιστήμονες που συμμετείχαν στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, αποδίδει την κατάρρευση του συστήματος ψύξης σε "διαρροή κάπου μέσα στο κτίριο" και προσθέτει: "Πιστεύαμε ότι είχαμε λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα για τσουνάμι, αλλά αυτό που έγινε ήταν πέρα από τις προβλέψεις μας".
Οι περίοικοι εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες την επικίνδυνη ζώνη, ενώ οι αρχές συμβουλεύουν όσους παρέμειναν να κλειστούν στα σπίτια τους και να λάβουν μέτρα προστασίας.
Ελαφρά αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σε 17 Αμερικανούς στρατιωτικούς που μετέφεραν με ελικόπτερα ανθρωπιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχη της Φουκουσίμα, από αεροπλανοφόρο το οποίο διετάχθη να απομακρυνθει, για προληπτικούς λόγους.
Νέος συναγερμός, χιλιάδες νεκροί
Με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται στην Ιαπωνία, το πρωί της Δευτέρας ήχησαν οι σειρήνες για ένα νέο τσουνάμι στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.
Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι τεράστια. Άλλα δύο χιλιάδες πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτές της περιφέρειας Μιγιάκι, που έχει σε μεγάλο μέρος της ισοπεδωθεί, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε διάφορες περιοχές της χώρας ψάχνουν ανάμεσα στους σωρούς από τα συντρίμμια, αναζητώντας επιζώντες.
Πολλές από τις πληγείσες περιοχές παραμένουν αποκομμένες από τον έξω κόσμο, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ στις περιοχές εκείνες όπου τα νερά από το τσουνάμι έχουν υποχωρήσει, οι κάτοικοι δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, ακόμα και του Τόκιο. Εκατομμύρια παραμένουν χωρίς τρεχούμενο πόσιμο νερό και ηλεκτρικό. Τα τρένα υπολειτουργούν, ενώ ατελείωτες είναι οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων και σε όσα καταστήματα τροφίμων είναι ακόμα ανοιχτά, όπου τα ράφια αδειάζουν μέσα σε λίγες ώρες.
Συνολικά, περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταφύγια, χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι αρχές λένε ότι θα είναι θαύμα εάν οι νεκροί δεν ξεπεράσουν τις δέκα χιλιάδες, δεδομένου ότι κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών σχεδόν τίποτε πλέον δεν στέκεται όρθιο και μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα αγνοείται.