Μειωμένα εμφανίζονται για το 2010 τα περιστατικά διαφθοράς σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα, σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με έρευνα. Το γεγονός αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ανοιχτή πληγή για την ελληνική κοινωνία και το κράτος παραμένει η διαφθορά, με νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες να παραμένουν "πρωταγωνιστές" στο φακελάκι στο δημόσιο τομέα.
Για πρώτη φορά πάντως, το 2010, τα περιστατικά διαφθοράς μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το 2009, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κοινή προσπάθεια για να περιοριστεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε για τέταρτη συνεχή χρονιά η οργάνωση ''Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς'' σε συνεργασία με την Public Issue, τα περιστατικά διαφθοράς μειώθηκαν σε 10,4% σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα, από 13,4% το 2009.
Τα "φακελάκια" που έδωσαν συνολικά οι Έλληνες το 2010 ήταν περίπου 632 εκατομμύρια ευρώ έναντι 787 εκατ. το 2009.
Στο Δημόσιο, τα νοσοκομεία παραμένουν στην κορυφή της λίστας των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών, στη δεύτερη θέση ωστόσο παρατηρείται ανατροπή, με τις εφορίες να ξεπερνούν τις πολεοδομίες.
Σύμφωνα με τον φετινό… τιμοκατάλογο της διαφθοράς, ξοδεύονται από 150 έως 7500 ευρώ για μια χειρουργική επέμβαση, ενώ το ποσό "του λαδώματος" για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων στις εφορίες κυμαίνεται από 300 έως 15.000 ευρώ.
Στον ιδιωτικό τομέα, τα σκήπτρα της διαφθοράς εξακολουθούν να κρατούν οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα, με το σχετικό ποσοστό να συρρικνώνεται στο 4,9% για το 2010 από 10,8% το 2009.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας ότι εννιά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 92% των ερωτώμενων) θεωρούν διεφθαρμένη την ελληνική κοινωνία, αλλά αποδέχονται ιδεολογικά τα περιστατικά διαφθοράς.