Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις διαστάσεις του πυρηνικού εφιάλτη στην Ιαπωνία. Άλλα δύο ατυχήματα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα -έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 και φωτιά σε πυρηνικά απόβλητα στον αντιδραστήρα 4- προκάλεσαν έκλυση ραδιενέργειας. Τα έκτακτα μέτρα επεκτάθηκαν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, ενώ κινητικότητα επικρατεί σε όλο τον κόσμο.
Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία, μετά και τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και την πυρκαγιά που ίσως διέρρηξε τα τοιχώματα μιας δεξαμενής αποθήκευσης ραδιενεργού νερού, που προκάλεσε "διαρροή ραδιενέργειας άμεσα στην ατμόσφαιρα".
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 "ίσως να έχει επηρεάσει την ακεραιότητα στο κύριο κέλυφος" της μονάδας. Ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει μια "πιθανότητα βλάβης", προσθέτοντας ότι "η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%", και ζήτησε από το Τόκιο διευκρινίσεις για τη φωτιά στη δεξαμενή.
Από την πλευρά της, η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ασφάλειας λέει για τον αντιδραστήρα 2 ότι δεν έχει υποστεί ζημιά το κελύφος του πυρήνα, αλλά ίσως υπάρχει πρόβλημα στη βάση του κοντέινερ που το περιβάλλει.
Οι Ιάπωνες τεχνικοί αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή, ενώ διαψεύδουν ότι το συμβάν έφτασε στο επίπεδο 6 της επταβαθμης διεθνούς κλίμακας, όπως επιμένουν Γάλλοι ειδικοί.
Άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφεται και στους αντιδραστήρες 5 και 6, του ίδιου πυρηνικού σταθμού. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας ανέβηκαν επικίνδυνα, μέχρι 100 φορές πάνω από το κανονικό, τουλάχιστον για ένα διάστημα, σύμφωνα με τις αρχές, που διέταξαν να κλειστούν στα σπίτια τους 140.000 άνθρωποι διευρύνοντας στα 30 χιλιόμετρα τη ζώνη κινδύνου.
Οι αρχές έδωσαν οδηγίες στον πληθυσμό να μην χρησιμοποιεί ρούχα που έχουν εκτεθεί στον αέρα, να μην καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά, ενώ τους διένειμαν και ταμπλέτες ιωδίου. Στην ίδια ζώνη 30 χιλιομέτρων επιβλήθηκε και απαγόρευση των πτήσεων, ένδειξη για πολλούς αναλυτές ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.
Από το πυρηνικό εργοστάσιο σταθμό της Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν 800 εργαζόμενοι και παρέμειναν περίπου 50 επιστήμονες και τεχνικοί, που αγωνίζονται να μειώσουν τη θερμοκρασία και να αποτρέψουν μια πλήρη τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ρίξει νερό με ελικόπτερο για την ψύξη της δεξαμενής εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα 4 και έχει ζητήσει τη βοήθεια του ιαπωνικού και του αμερικανικού στρατού.
Στο Τόκιο, ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία που μετεδωσαν ιαπωνικά δίκτυα για μικρή άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας, καθώς και ότι ανιχνεύθηκαν ιώδιο και καίσιο. Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία και τα δελτία καιρου για να δει που θα μπορούσαν να μεταφερουν οι ανεμοι ραδιενεργα σωματίδια από τη Φουκουσίμα. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ της ιαπωνικής πρωτεύουσας έχουν πλέον εξαφανιστεί από τα ράφια οι κονσέρβες, το εμφιαλωμένο νερό, οι μπαταρίες, τα κεριά και οι λάμπες κηροζίνης, ενώ σε όλη τη χώρα γίνονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Ναοτο Καν ανακοινωσε το πρωί ότι αναλαμβάνει προσωπικά τον έλεγχο της διαχείρισης κρίσης και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της εταιρείας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Φέρεται, μάλιστα, να είπε οργισμένος ότι πρώτα μεταδόθηκε η είδηση της έκρηξης στον αντιδραστήρα 2 από την τηλεόραση και πως το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερώθηκε από την εταιρεία μία ώρα αργότερα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο έχει βεβαρημένο ιστορικό. Το 2002 ο πρόεδρος της εταιρείας και τέσσερα διευθυντικά στελέχη παραιτήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν παραποιηθεί τα αρχεία ελέγχων και επισκευών. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο, "ανακαλύφθηκε ότι η εταιρεία συγκάλυψε περιστατικά ρώγμων σ' ένα σημαντικό εξάρτημα σε όλους τους αντιδραστήρες της και αναγκάστηκε να κλείσει και τους 17 αντιδραστήρες". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εργοστάσιο με το χειρότερο ιστορικό ήταν εκείνο της Φουκουσίμα.
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι κινεζικές αρχές, που ανακοίνωσαν επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιαδων Κινέζων υπηκόων από την Ιαπωνία και κάνουν μετρήσεις και ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Στη Ρωσία, μονάδες του στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κατοίκων από τα νησιά Κουρίλες και τη Σαχαλίνη, σε περίπτωση που αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Η αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα σταμάτησε τις πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τόκιο και στέλνει τα αεροπλάνα της σε αεροδρόμια νότια της πρωτεύουσας.
Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ ανακοίνωσε πως στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι μεταξύ των υπουργών Ενέργειας και ευρωπαϊκων εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε για γίνει τεστ αντοχής στα 143 πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στη γηραιά ήπειρο. Ο κ. Ετινγκερ μίλησε για κατάσταση "Αποκάλυψης" στην Ιαπωνία και εκτίμησε ότι οι τοπικές αρχές πρακτικά έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ιαπωνία είναι "απολύτως δραματικά", "μεγάλης έκτασης", και δεν πρέπει "σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται". Η Γαλλία έχει 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες και το θέμα αναμένεται να τεθεί σε ειδική σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο. Τα γαλλικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους ανταποκριτές τους από τη χώρα.
Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε το κλείσιμο επτά πυρηνικών εργοστασίων που έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη λειτουργίας, χωρίς όμως να εξαγγείλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μόλις πέρυσι, το Βερολίνο είχε αποφασίσει παράταση της λειτουργίας 17 πυρηνικών σταθμών, που είχε προγραμματιστεί να κλείσουν το 2020.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη Μόσχα όπου θα έχει συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του "δεν σκέφτεται να αναστείλει με τη Ρωσία το σχέδιο σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό" στο Άκουγιου της Μερσίνας. "Δεν τίθεται θέμα αναστολής… Δεν υπάρχει επένδυση δίχως κίνδυνο" είπε και τόνισε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι σε εξέλιξη.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον ζήτησε από ειδικούς να συντάξουν έκθεση για τις επιπτώσεις του ιαπωνικού δυστυχήματος, τονίζοντας πως η βρετανική πυρηνική τεχνολογία είναι διαφορετική, ενώ στην Ιταλία η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα επικείμενου δημοψηφίσματος για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του σεισμού ενώ ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πυρηνικά εργοστάσια.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, από κοινού με τον συνάδελφό του Μιχάλη Κατρίνη, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερωτήσεις που κατέθεσαν προς την υπουργό Περιβάλλοντος ζητούν να πληροφορηθούν τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί σε κλοιό πυρηνικών σταθμών. Παρέμβαση στην Κομισιόν για το ίδιο θέμα έκαναν ο ευρωβουλευτές της ΝΔ Ιωάννης Τσουκαλάς και των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σημειώνεται ότι στην Ιταλία υπάρχουν 4 πυρηνικά εργοστάσια τα οποία είναι προσωρινά κλειστά. Στην Αλβανία στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Δυρράχιο. Στη Ρουμανία λειτουργεί ένα, στη Βουλγαρία παραμένει ενεργός ο σταθμός του Κοζλοντούι παρά τα προβλήματα ασφάλειας, ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμη ένας στο Μπέλενε, ενώ στην Τουρκία εκτός από το Ακούγιου σχέδιο για πυρηνικό εργοστάσιο υπάρχει και για τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.