Δύσπιστη η Δύση για τις προθέσεις Καντάφι να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός. Αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν ήδη ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι όλα είναι έτοιμα για στρατιωτική δράση. Κρίσιμη σύνοδος το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Συνεδριάζει και το ΝΑΤΟ.
Δύσπιστη εμφανίζεται η Δύση για τις προθέσεις Καντάφι να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μια κίνηση-ελιγμό σχεδόν 12 ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει το "πράσινο φως" για επέμβαση στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι "η Λιβύη αποφάσισε άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων". "Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας" είπε ο Λίβυος ΥΠΕΞ.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και ότι προκάλεσαν μάλιστα 25 νεκρούς στη Μιζουράτα, τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Δυτική Λιβύη.
Με κοινή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και αραβικές χώρες έστειλαν το βράδυ της Παρασκευής τελεσίγραφο με το οποίο καλούν τον Καντάφι να θέσει άμεσα τέλος σε όλες τις επιθέσεις εναντίον των Λίβυων πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Λίβυος ηγέτης θα υποστεί τις συνέπειες.
Από την πλευρά του, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχυεί κανονικά και κάλεσε παρατηρητές από τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Μάλτα, την Κίνα και τη Γερμανία να επιβλέψουν. Τόνισε ακόμη ότι οι δυναμεις του Καντάφι βρίσκονται έξω απο τη Βεγγάζη, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι σκοπός του στρατου να μπει στην πόλη, αλλά η προστασία των πολιτων.
"Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης", διεμήνυσε νωρίτερα από την Ισπανία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει την αναδίπλωση Καντάφι.
Σε διάγγελμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίσθηκε δύσπιστος σχετικά με την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Καντάφι, επικαλούμενος τη φράση που χρησιμοποίησε ο Λίβυος ηγέτης μόλις χθες απευθυνόμενος στη Βεγγάζη των 700.000 κατοίκων ότι "δεν θα δείξει έλεος". Αν τον αφήσουμε, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα χρησιμοποιήσει βια εναντίον του λαού του, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θα μείνουν παρατηρητές της δράσης του καθεστώτος.
"Πρέπει να δούμε την υλοποίηση ξεκάθαρων αποφάσεων από τις δυνάμεις του Καντάφι. Να αποσυρθούν μακριά από τις ανατολικές περιοχές… Δεν θα ανταποκριθούμε, ούτε εντυπωσιαζόμαστε από τα λόγια. Πρέπει να δούμε πράξεις. Κι αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να φύγει" ήταν το μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα η Χίλαρι Κλίντον.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο Καντάφι θα κριθεί "για τις πράξεις του, όχι για τα λόγια του" και πρόσθεσε: "Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ λέει ότι πρέπει να σταματήσει ό,τι κάνει, μεταχειριζόμενος βάναυσα τον λαό του. Εάν όχι, μπορεί να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να τον υποχρεώσουμε να σταματήσει. Αυτό αποφασίσαμε χθες, αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και θα τον κρίνουμε από τις πράξεις του". Ο Κάμερον, μάλιστα, μιλώντας σε εκδήλωση του συντηρητικού κόμματος στη Σκωτία, επικαλέστηκε την υπόθεση Λόκερμπι και διακήρυξε ότι ο Καντάφι υποστήριξε την τρομοκρατία κατά της Βρετανίας. "Θα σταματήσουμε τη σφαγή στη Λιβυη… Δεν θα είναι ένα νέο Ιράκ…" τόνισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί συγκαλεί το Σάββατο στο Παρίσι διεθνή σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις. Στη σύνοδο θα μετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ είπε ότι όλα είναι έτοιμα για μια επιχείρηση στη Λιβύη, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα είναι αεροπορική και όχι χερσαία, και χαρακτήρισε καθοριστική τη σύνοδο στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ είπε ξεκάθαρα ότι η Γαλλία είναι επιφυλακτική απέναντι στην κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο Καντάφι, ενώ ο πρόεδρος Σαρκοζί φέρεται δυσαρεστημένος με τη Μέρκελ για τη στάση της Γερμανίας, σύμφωνα με τη "Le Monde".
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Μπερναρ Βαλερό τόνισε ότι με τα όσα έχει κάνει κατά καιρούς ο Καντάφι "κανείς δεν μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη" και πρόσθεσε: "Είμαστε σε πολύ μεγάλη εγρήγορση παρακολουθώντας ό,τι συμβαίνει εκεί διότι μπορεί να διατάξει κατάπαυση του πυρός τώρα και δύο ώρες αργότερα ν' αρχίσει ξανά να βομβαρδίζει τη Βεγγάζη".
Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να χαρακτήρισε "ενθαρρυντική" αντίδραση του συνταγματάρχη Καντάφι στην απόφαση του ΟΗΕ, είπε όμως ότι μένει να επιβεβαιωθεί αυτό στην πράξη.
Στην Ιταλία, ο υπουργός Άμυνας του Μπερλουσκόνι είπε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη και ότι είναι σε θέση επιπλέον να εξουδετερώσει τα ραντάρ του Καντάφι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατερο τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τον Καντάφι.
Η Τουρκία είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αντιταχθεί στην παρέμβαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη, τονίζοντας ότι θα έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και 5 αποχές και προβλέπει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη. Έγινε δεκτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς στα προπύργια των αντικαθεστωτικών, στο Τομπρούκ και στη Βεγγάζη.
Η Ρωσία και η Κίνα, που θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο, επελεξαν τελικά την αποχή, μετά τη σαφή διευκρίνιση που συμπεριελήφθη στο ψήφισμα ότι δεΝ τίθεται θέμα στρατιωτικής κατοχής της Λιβύης.
"Στο αρχικό κείμενο γίνονταν αναφορές που άνοιγαν το δρόμο σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση. Κατά τη συζήτηση δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Τις λάβαμε υπόψη" δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιταλι Τσουκριν.
Σχετικές δημοσιεύσεις:
Σχετικές δημοσιεύσεις:Σχετικές δημοσιεύσεις:
Διάγγελμα Ομπάμα για Λιβύη
Κατάπαυση πυρός από Καντάφι
ΚΥΣΕΑ για Λιβύη