"Πράσινο" από ΚΥΣΕΑ για συμμετοχή της χώρας μας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά μαχητικά δεν προβλέπεται να βομβαρδίσουν λιβυκό έδαφος.
"Πράσινο φως" για συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, μετά τη νομιμοποίηση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, έδωσε την Παρασκευή το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε στο μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕGΑ, η ελληνική πλευρά θα μετάσχει σε βοηθητικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά μαχητικά δεν προβλέπεται να βομβαρδίσουν λιβυκό έδαφος, ενώ πέρα από τη διάθεση των βάσεων, δεν αποκλείεται να διατεθούν εναέρια μέσα στη Συμμαχία για επιτήρηση του εναέριου χώρου νοτίως της Κρήτης.
Η Αθήνα φέρεται να έχει κάνει γνωστό στη Συμμαχία πως μπορεί να διαθέσει τέσσερα μαχητικά F-16 για επιτήρηση ανοιχτά της Σούδας, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μία φρεγάτα για ναυτικό αποκλεισμό, αλλά και ένα σούπερ πούμα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σημειώνεται ότι από Βρετανούς και Γάλλους, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον πρώτο ρόλο και φαίνεται να επιζητούν ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, έχει επιλεγεί ως βάση – ορμητήριο η βάση Τουλόν της Γαλλίας, γεγονός που σημαίνει ότι η βάση της Σούδας θα χρησιμοποιηθεί πιθανόν για μεταστάθμευση ή για ανεφοδιασμό.
Το πώς θα μετάσχει η κάθε χώρα στις επιχειρήσεις θα ξεκαθαρίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το είδος και το εύρος της ελληνικής συμμετοχής συζήτησαν το πρωί της Παρασκευής στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κύριοι Δρουτσας και Βενιζέλος με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέρσαρχου Γιάγκου.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αμυνας Ευαγγελος Βενιζελος ανέφερε ότι η Ελλαδα θα σεβαστεί απολύτως και θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Θα κινηθούμε μεσα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων μας. Θα κινηθούμε συνεπώς μεσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και τη ΕυρωπαΪκής Ενωσης" τόνισε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επικινώνησε και με τον Λίβυο ομόλογό, του από τον οποίο ζήτησε άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος του Σ.Α. και του επισήμανε την ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας και ομαλής διεξόδου από την κρίση.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για καθυστέρηση στη λήψη απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας, η οποία -όπως είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος- επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων.
"Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης είναι σωστή. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως με την οποία ελήφθη επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης" ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Η Αλέκα Παπαρήγα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να μην συμμετάσχει η χώρα μας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ευθύνες για τον τρόπο που αντιμετώπισε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον Καντάφι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας: "Η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών".
Για καθυστερημένη αντίδραση του συμβουλίου ασφαλείας έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: "Από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη Λιβύη. Σήμερα μετά από την καθυστερημένη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι δηλώνει ότι θα προχωρήσει αμέσως σε εκεχειρία".