Με ρίψεις νερού και προσπάθειες αποκατάστασης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η μάχη πυροσβεστών και εργαζομένων στή Φουκουσίμα. Αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό μόλυνσης τροφίμων, σε σπανάκι και γάλα. Καθησυχάζει η κυβέρνηση.
Με ρίψεις νερού και προσπάθειες αποκατάστασης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στην Ιαπωνία δίνουν και σήμερα μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν την καταστροφή στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.
Μια νέα, ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί, ενώ αναφέρθηκε και το πρώτο περιστατικό μόλυνσης τροφίμων. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, σε σπανάκι και γάλα από μονάδες παραγωγής της περιφέρειας Φουκουσίμα και μιας γειτονικής.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την υγεία των καταναλωτών. "Ακόμη κι αν συνεχίσετε να καταναλώνετε τα προϊόντα αυτά για έναν χρόνο, η δόση ραδιενέργειας που θα απορροφήσει το σώμα είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τομογραφίας" δήλωσε ο Γιουκιο Εντάνο.
Οι ιαπωνικές αρχές, πάντως, συνέστησαν τη λήψη ιωδίου ως προληπτικό μέτρο προστασίαςαπό τον καρκίνο του θυρεοειδούς στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Για όσους ζουν εκτός της ζώνης των 30 χιλιομέτρων, δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον εκπρόσωπό του Γκρέγκορι Χαρτλ να δηλώνει: "Κατανοούμε φυσικά την ανησυχία του κόσμου που ζει εκτός της ζώνης αυτής, ότι μπορεί να επηρεαστούν, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρήθηκαν θα έλεγαν ότι συνιστούν μικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία".
Οι πυροσβέστες, αντλώντας διαρκώς τόνους νερού κατευθείαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσπαθούν με τη βοήθεια ντιζελοκίνητης αντλίας να γεμίσουν από απόσταση ασφαλείας τη δεξαμενή ψύξης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3, χωρητικότητας περίπου 1.400 τόνων.
Παράλληλα, το προσωπικό άνοιξε τρύπες στις οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες 5 και 6 για να αποφευχθούν τυχόν εκρήξεις υδρογόνου, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία ελπίζει να αποκαταστήσει εντός της ημέρας την ηλεκτροδότηση σε 4 αντιδραστήρες.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, αλλά τουλάχιστον δεν επιδεινώνεται, λέει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από τον Νο 1 έως τον Νο 4 αντιδραστήρα η θερμοκρασία επιφάνειας είναι κάτω από 100 βαθμούς Κελσίου και διατηρείται μια ποσότητα νερού, ενώ ανακοινώθηκε λειτουργούν οι ηλεκτρικές αντλίες νερού στους αντιδραστήρες 5 και 6.
"Με την παροχή ρεύματος από εξωτερικές γραμμές θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε εικόνα του τι συμβαίνει στο εσωτερικό και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.
Παράλληλα, για πρώτη φορά οι αρχές άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο ταφής των μονάδων σε άμμο και τσιμέντο, όταν ψυχθούν οι αντιδραστήρες, ώστε να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, εγχείρημα ωστόσο που κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως επισημαίνουν ειδικοί.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της χώρας έκανε λόγο για σφάλματα στο σχεδιασμό του γηρασμένου εργοστασίου της Φουκουσίμα, που άφησαν εκτεθειμένα στο τσουνάμι τα εφεδρικά ηλεκτρικά συστήματα του εργοστασίου.
Όσον αφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, η κατάσταση παραμένει τραγική. Η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές φθάνει με το σταγονόμετρο, ενώ στο Τόκιο οργανώνουν εράνους για να συνδράμουν οικονομικά τους πληγέντες.