Βρετανοί και Γάλλοι πιλότοι έχουν αναλάβει τον κύριο ρόλο στις πρώτες επιχειρήσεις στη Λιβύη. Οι Αμερικανοί συμμετέχουν σε πρώτη φάση με εκτόξευση πυραύλων. Υποστηρικτικός χαρακτηρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας.
Βρετανοί και Γάλλοι πιλότοι έχουν αναλάβει τον κύριο ρόλο στις πρώτες επιχειρήσεις που διεξάγονται πάνω από τη Λιβύη, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης για επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων. Μαζί τους θα επιχειρήσουν, όμως, και μαχητικά από τις χώρες του αραβικού κόσμου, που ήδη συμμετέχουν στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων.
Οι αεροπορικές δυνάμεις που θα αναλάβουν το πρώτο κύμα των επιθέσεων στο λιβυκό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τουλόν στη Νότια Γαλλία, τη νατοϊκή βάση του Τράπανι στη Σικελία, αλλά ενδεχομένως και τη Σούδα.
Στόχους χτυπημάτων θα αποτελέσουν οι διάδρομοι απογείωσης στα αεροδρόμια, αλλά και οι αντιαεροπορικές συστοιχίες του Καντάφι, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη και βρίσκονται στη στρατηγικής σημασίας ακτή στα βόρεια της χώρας.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυναμεις δεν συμμετέχουν σε πρώτη φάση με αμερικανικά αεροσκάφη στην επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, αλλά παρεμβαίνουν με εκτόξευση πυραύλων.
Οι Αμερικανοί θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, πάντως, βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό στη Μεσόγειο, όπου πλέον δύο αντιτορπιλικά έμφορτα με πυραύλους, δύο αμφίβια πολεμικά, το πλωτό "στρατηγείο" Μount Whitney και ένα υποβρύχιο ανοιχτά της Κρήτης.
Ήδη, η Λιβύη είναι αποκλεισμένη από θαλάσσης, αφού περισσότερα από 10 συμμαχικά πλοία -μεταξύ των οποίων και ελληνική φρεγάτα – έχουν αναπτυχθεί στα ανοιχτά κόλπου της Σύρτης.
Ποια θα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας
Ο ρόλος της Ελλάδας στις επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται υποστηρικτικός και θα ενεργοποιηθεί παράλληλα με την ενεργοποίηση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ.
Το πιο σημαντικό που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις η Ελλάδα είναι η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας, όπου θα ανεφοδιάζονται τα συμμαχικά αεροσκάφη, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να ελλιμενιστούν και πλοία που συμμετέχουν στον αποκλεισμό.
Στη Σούδα βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αεροσκάφος αναγνώρισης και αναμένεται πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο.
Η χώρα μας έχει προσφέρει ακόμα στη Συμμαχία ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα μπορεί, πετώντας στην Κεντρική Μεσόγειο, να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του εναέριου χώρου της Λιβύης στα νατοϊκά ραντάρ.
Επίσης, η Αθήνα έχει εξετάσει κατ' αρχήν θετικά τη διάθεση τεσσάρων αεροσκαφών F16, τα οποία πετώντας μεταξύ Κρήτης και Σικελίας θα επιβλέπουν την απαγόρευση πτήσεων για λιβυκά αεροσκάφη.
Εκτός από τη φρεγάτα "Ύδρα" που πλέει ήδη στον κόλπο της Σύρτης, η Αθήνα διαθέτει και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες βάσεις, 8 βελγικά F-16 έχουν προσγειωθεί στον Άραξο, ενώ το Άκτιο θα χρησιμοποιηθεί δευτερευόντως για νατοϊκά ραντάρ.